Reacties op bezuinigingen UvT
Dat de universiteit fors moest bezuinigen, was al bekend. Maar dat tijdelijke contracten niet worden verlengd, is als een bom ingeslagen bij de meeste diensten op de universiteit. De mate waarin de diensten getroffen worden, wisselt.
Zo zijn bij General Services ongeveer vijftien mensen in tijdelijke dienst. Bij Facility Services gaat het om zeven van de negenentachtig medewerkers.
Marcel van Ieperen, directeur bij de dienst General Services, laat desgevraagd weten dat het personeel enorm geschrokken is van het nieuws. “Het kwam voor onze mensen tamelijk onverwacht. Veel van hen zijn geschrokken, toen ze het bericht vrijdag op intranet zagen staan. Ik heb vrijdagochtend iedereen een mailtje gestuurd, om het nieuws iets persoonlijker te brengen.”
Vooral de afdeling Communicatie & Marketing wordt hard getroffen door de bezuinigingen bij General Services. Van de vijftien mensen met een tijdelijk contract bij de dienst, werkt de helft op deze afdeling. Van Ieperen: “Daarnaast werken we ontzettend veel met studentvoorlichters die scholen bezoeken. Maar ik weet niet of de bezuinigingen hen ook aangaan.”
Marc van den Berg, directeur bij Library and IT Services (LIS) heeft nog niet cijfermatig in beeld hoeveel mensen met een tijdelijk contract er bij LIS uit moeten. “Maar het zijn er behoorlijk wat.”
Waar het personeel van de andere diensten totaal verrast was, was het LIS-personeel op bezuinigingen voorbereid. “We hebben in het verleden regelmatig gesprekken gehad over een vacaturestop, dus het nieuws kwam niet als donderslag bij heldere hemel.”
Veel klappen zullen vallen bij de eerstelijns dienstverlening van LIS, waar onder meer de servicedesk onder valt. Dit heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de kwaliteit van de dienstverlening. “We zijn al langer bezig met een project om de ict-infrastructuur te vereenvoudigen. Zo komt er een standaard werkplek, stoppen we met Novell en gaan we meer gebruik maken van Microsoft software. Zolang dat project niet uitloopt, komen we niet in de problemen qua personeel. Maar bezuinigingen zijn nooit leuk. We verliezen wel flexibiliteit. We kunnen straks niet snel meer een nieuwe dienst zoals mobiele services uitrollen, want daar hebben we vaak externe expertise bij nodig.”
LIS maakt verder veel gebruik van werkstudenten voor de techniek bij de videocolleges. “Als de bezuinigingen ook die werkstudenten betreft hebben we een probleem. Als het niet zo is, kunnen we gewoon doorgaan met de videocolleges.”
Bij de faculteit Geesteswetenschappen gaat het om vier tot zes medewerkers, zegt directeur Lex Oostrom. “Als de vacaturestop in 2012 wordt verlengd, komen daar nog zeven bij. Met het grootste deel van de medewerkers waarom het gaat heb ik al een gesprek gehad. Zij zijn natuurlijk geschrokken. Maar onder het wetenschappelijk personeel leeft ook bezorgdheid.” Oostrom vindt dat de universiteit ‘van geval tot geval’ moet bekijken of het vertrek van ondersteunende medewerkers het onderwijs en onderzoek niet teveel schade toebrengt.
“De ratio achter het besluit begrijp ik wel. Als je moet bezuinigen, is het logisch dat je ook op het obp doet, al is het pijnlijk. En ik begrijp de keuze voor een vacaturestop. De universiteit heeft een grotere verantwoordelijkheid tegenover de medewerkers met vaste contracten.” Oostrom wil bekijken of de universiteit voor sommige van zijn tijdelijke medewerkers een uitzondering kan maken, maar wil dat wel ‘zeer restrictief’ doen.
Bij de faculteit Sociale Wetenschappen worden ongeveer tien contracten mogelijk niet verlengd. “Mensen met een écht tijdelijk contract begrijpen het wel. Maar er zijn er ook die volgens hun contract bij goed functioneren een vaste aanstelling zouden krijgen. Die begrijpen er niets van”, zegt directeur Hans Dieteren. “Zij hebben vaak een vaste baan opgegeven voor een functie hier. Ik zie geen reden hen bij een goede beoordeling geen vaste aanstelling te geven. Ik kan me niet voorstellen dat het College van Bestuur er anders over denkt. De universiteit wil vast niet haar naam als goed werkgever te grabbel gooien.”
De Faculteit Katholieke Theologie wordt niet geraakt. Alle tijdelijke medewerkers zouden daar toch al vertrekken, zegt directeur Jacques van de Pas.
Hugo Hendriks is directeur bij de dienst Facility Services. Ook daar kwam het nieuws hard aan. Hendriks: “Niet zozeer het nieuws zelf, iedereen zag wel aankomen dat er bezuinigd moest worden. Maar het personeel is totaal verrast door het moment van aankondiging.” Bij Facility Services hebben (oproepkrachten niet meegeteld) zeven van de negenentachtig mensen een tijdelijk contract. “Het gaat dus om ongeveer acht procent. Die mensen zitten nu in een heel onzekere positie.”
Univers is een aparte dienst binnen de universiteit. Hoofdredacteur Francine Bardoel toont zich verrast. “Wij hebben vorig jaar een grote personeelsswitch gehad. Daardoor is de helft van de vaste contracten ingevuld met mensen die een tijdelijk contract hebben met uitzicht op vast. Maar dat mooie uitzicht is een beetje mistig geworden.”
Frans van den Heuvel is voorzitter van het Lokaal Overleg Bonden, een van de medezeggeschapsorganen van de UvT. Hij geeft aan dat de bonden al akkoord zijn gegaan met de vacaturestop. “Er is zwaar weer op komst. Er moet 15 miljoen bezuinigd worden. Dan zijn zulke maatregelen helaas noodzakelijk. Je moet van tevoren op de rem trappen. Het gaat om een enorm bedrag dat moet worden omgebogen.”
Liesbeth Leijssen, directeur bij de Dienst Studenten Zaken (DSZ) wil niet verder ingaan op de gevolgen van de bezuinigingen op het personeelsbestand van DSZ. Ze verwijst naar Huub Dekkers, overkoepelend directeur van de diensten. Die is echter telefonisch en per mail niet bereikbaar. (redactie: EV, MW, MvdW)