Symposium: Islamofobie: Valse Beeldvorming?

Kritiek, angst, waarheid of leugen?
De publieke opinie ten aanzien van islam en moslims is sinds een aantal gebeurtenissen in het afgelopen decennium erg verhard. Moslims associëren islam met vrede en verdraagzaamheid, terwijl de angst voor de islam nog nooit zo groot is geweest. Betogers tegen islamofobie verwijten de media selectieve berichtgeving en het bekritiseren van minderheidsgroepen die zichzelf moeilijk kunnen verweren. De tegenpartij is op haar beurt van mening dat moslims slecht tegen kritiek kunnen en vindt dat journalisten gewoon hun werk moeten kunnen doen. Bovendien zou angst voor de islam terecht zijn, gezien de negatieve gebeurtenissen waar veelal moslims bij betrokken zijn. Wie heeft in deze discussie gelijk? Of is dit een kwestie zonder winnaars en louter verliezers?

Voordracht in dit symposium door:
In dit symposium gaan we dieper in op het thema islamofobie in Nederland en gaan we in discussie met twee experts die de factoren bespreken die tot deze beeldvorming hebben geleid. Klopt deze beeldvorming wel? Wat zou er moeten gebeuren om deze beeldvorming te veranderen? Deze vragen worden behandeld door drs. Frans Verhagen (Journalist, publicist, Amerikadeskundige en auteur van het boek; Hoezo mislukt? De nuchtere feiten over de integratie in Nederland) en prof. dr. Bülent ?enay (adviseur sociale en religieuze zaken, Turkse ambassade, Den Haag).

Er zal tevens ruimte zijn voor discussie met het publiek onder leiding van Dr. Jan Jaap de Ruiter Arabist, Tilburg University).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.