‘Onderwijs dient belangen leerling niet’
In het onderwijs draait het alleen om geld en macht. De leerlingen om wie het zou moeten gaan, spelen een ondergeschikte rol. Dat stelt Leo Lenssen, die 21 maart promoveert aan Tilburg University en tevens lector is aan Hogeschool Inholland.
Volgens Lenssen dient het onderwijsbestel in Nederland vooral de belangen van maatschappelijke partijen en niet die van de individuele leerlingen. Bestuurders willen volgens hem niets anders dan het bestaande onderwijsbestel in stand houden. Maar het bestel zoals dat al decennia bestaat, presteert niet naar behoren. Lenssen: “Het is een en al strijd onder de scholen.” Ze strijden om de macht en de vele miljarden die omgaan in onderwijsland.
Daarnaast doen scholen er te weinig aan om talenten van leerlingen te ontwikkelen. Een “herbezinning en herwaardering” van de onderwijsdoelstellingen is daarom volgens de onderzoeker bittere noodzaak. Hij pleit ervoor dat tieners op latere leeftijd een vervolgschool gaan uitkiezen. Nu moeten 12-jarigen als ze in groep acht zitten al een keuze maken. Ook moeten kinderen minder snel naar het beroepsonderwijs worden doorverwezen, vooral als ze hun Cito-toets niet zo goed hebben gemaakt.
Ook tussen schoolbesturen en de overheid is een enorme machtstrijd gaande. Lenssen vervolgt: “De overheid voert voortdurend een gevecht met de scholen om de zeggenschap, en probeert daardoor meer greep te krijgen op het onderwijs. De besturen ervaren dat als ingrepen in hun autonomie.”