Ook universiteit Maastricht bezuinigt

Een vacaturestop tot 31 december 2011 en andere bezuinigingen. Ook op de Universiteit Maastricht worden maatregelen genomen als reactie op de overheidsbezuinigingen op hoger onderwijs.

Een week geleden werd bekend dat het College van Bestuur van Tilburg University op de rem trapt qua uitgaven. Maar ook in Maastricht moet worden bezuinigd. In totaal wil het college van bestuur minimaal 10 miljoen euro besparen, bij voorkeur al in 2011, aldus universiteitsblad Observant.

De vacaturestop in Maastricht is deze week al ingegaan. Of wetenschappelijk personeel met een aflopend tijdelijk contract (of ze nu worden betaald uit de rijksbijdrage of uit de tweede, derde of vierde geldstroom) een verlenging krijgt, zal men per geval bekijken. Het werk zal waar mogelijk opgevangen moeten worden door de zittende staf, zegt Postema. “Er komt meer druk op de organisatie, dat kan niet anders met een vacaturestop. We moeten de tering naar de nering zetten.”

In uitzonderlijke gevallen – er is altijd toestemming van het college van bestuur nodig – kan een faculteit of instituut toch gaan werven of een contract verlengen. Bijvoorbeeld wanneer subsidies in gevaar komen, sleutelposities onvervuld blijven of de kwaliteit van het onderwijs in geding is. Wat betreft het onderzoek mogen de faculteiten werven als een project om zeer speciale expertise vraagt. “Maar tegelijkertijd moet men kijken of het niet met de huidige formatie kan, bijvoorbeeld door een medewerker gefinancierd uit de eerste geldstroom in te zetten in tweede of derde geldstroomprojecten.”

Later dit jaar volgen er nog andere maatregelen. “Een werkgroep maakt nu een inventarisatie waarop we kunnen bezuinigingen. Denk aan het inhuren van externen, licentiecontracten op ICT-gebied, uitstel van gebouwenrenovatie, heroverweging van de huur of aankoop van nieuwe gebouwen. Grote investeringen in onderwijs en onderzoek, zoals het Leading in Learning programma en Brains Unlimited komen niet in gevaar.”

Postema omschreef de UM tot voor kort als een financieel gezonde universiteit met een goed eigen vermogen. “Dat is ook zo, maar het is slecht om in te teren op de reserves nu de overheidsbijdrage structureel lijkt te dalen. Dat is geen duurzaam beleid. Wij moeten daarom uit voorzorg naar de kosten kijken en investeren in het aanboren van nieuwe geldbronnen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.