Twitter: de nieuwe onderzoektool
Ik word gevolgd. Op Twitter. Nu is dat op zich niets nieuws, want op Twitter is het gebruikelijk dat je wordt gevolgd. In principe kan je best niet gevolgd worden op Twitter, maar als je dan toch nog daadwerkelijk twittert dan kunnen we dit eigenlijk gelijkstellen aan het praten tegen jezelf. En dat wordt in onze samenleving toch als raar gezien. Afijn, ik dwaal af. Ik word dus gevolgd. Niet alleen door vrienden en familie, maar ook door docenten. Ik ben me er inderdaad van bewust dat twee van mijn docenten mij volgen. Dat vind ik geen probleem, ik volg ze immers zelf ook. Op Twitter kan dat: je kunt iedereen digitaal “stalken” en daar is niets illegaals aan.
Nu las ik op Universonline dat een twintigtal docenten van de faculteit Geesteswetenschappen (of moet ik Humanities zeggen vanwege de internationale uitstraling?) studenten gaan volgen op Twitter voor onderzoek. Ik word dus niet alleen gevolgd; ik word ook nog eens geanalyseerd. Voor onderzoeksredenen, dat wel. Maar toch, ik vind het een vreemd idee dat iemand in een kamertje op de universiteit mijn tweets gaat lezen en daar dan dingen over gaat noteren. Dat is dus gewoon mogelijk. Ik kan zo een onderzoek opzetten over Twitter en de tweets van diverse groepen analyseren. Of ik nou onderzoek wil doen naar het tweetgedrag van middelbare scholieren, studenten of mensen uit Amerika; het kan allemaal en er zijn legio mogelijkheden. Twitter zou op deze manier weleens de nieuwe onderzoekstool kunnen worden. Ik heb nog een prima onderzoeksidee liggen: het twittergedrag van docenten. Wat zij kunnen, dat kunnen wij ook.
PS. Ik heb sinds kort een nieuwe volger. @twidactiek genaamd. Naar eigen zeggen de didactische twitterpagina van de faculteit Geesteswetenschappen van Tilburg University. De teller staat op nul tweets en dit account volgt alle twitterende studenten van FGW. Kortom, zij twitteren zelf niet, maar lezen wel alle tweets. Of ik heb teveel Wie is de Mol gekeken de afgelopen tijd en zie dingen die er niet zijn of ik word hier gewoon geanalyseerd. Ik denk toch het laatste.
Desiree van der Heiden (21) is derdejaars student Communicatie- en Informatiewetenschappen, richting Bedrijfscommunicatie en Digitale Media en blogt voor Univers.