Erg harde knip bij Erasmus Universiteit
De Erasmus Universiteit in Rotterdam begint met een proef waarbij studenten in hun eerste jaar alle 60 studiepunten moeten binnenslepen. Het studierendement moet omhoog.
De maatregel wordt in september 2012 wordt ingevoerd bij faculteit Sociale Wetenschappen. Hij zorgt ervoor dat studenten die niet al hun 60 ECTS halen, worden weggestuurd. Mocht de proef een succes blijken, volgen een jaar later de andere faculteiten. Dat schrijft de Telegraaf. Normaliter hanteren universiteiten een ondergrens van 40 studiepunten na het eerste jaar.
De plannen maken deel uit van een pakket onderwijskundige vernieuwingen dat het CvB instelt om de rendementen te verhogen. Zo wordt het onderwijs kleinschaliger, krijgen studenten minder herkansingsmogelijkheden, en komt er de mogelijkheid om onvoldoendes te compenseren. Op dit moment heeft slechts 47 procent van de studenten aan de Erasmus Universiteit na vier jaar een diploma – een laag rendement vergeleken met veel andere universiteiten.
De Tweede Kamer heeft verdeeld gereageerd. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaan de plannen ‘veel te ver’. Van Dijk wil het project voorleggen aan staatssecretaris Zijlstra. D66-Kamerlid Boris van der Ham is positiever; hij vindt experimenteren ‘altijd goed’. Hij voegt daar wel aan toe dat studenten die ziek worden niet buiten de boot moeten vallen. Ook PVV-Kamerlid Harm Beertema is enthousiast.
Het Interstedelijk Studenten Overleg is het plan niet reëel en overbodig. De universiteit zou mensen uitsluiten die best op tijd kunnen afstuderen.