Bezuiniging hoger onderwijs uitgesteld, UvT snijdt toch
De efficiencykorting van 190 miljoen euro op universiteiten en hogescholen is met een jaar uitgesteld. Daarnaast worden studenten komend jaar nog niet geconfronteerd met de langstudeerboete.
Doordat de SGP geen steun aan de plannen gaf, konden staatssecretaris Halbe Zijlstra en minister van onderwijs Marja van Bijsterveldt geen meerderheid in de Tweede Kamer krijgen. De bewindslieden kozen eieren voor hun geld en zetten het voorstel voor een jaar in de ijskast.
In een brief aan de Tweede Kamer spreken de politici over temporisering van de plannen.
Het uitstel betekent niet dat de vacaturestop voor tijdelijk personeel aan de UvT is opgeheven. Gisteren kondigde het College van Bestuur van de UvT aan dat de bezuinigingen van 15 miljoen euro gewoon doorgaan. Het CvB relateert deze bezuiniging niet aan het kabinetbeleid maar aan het rapport Veerman.
In het rapport Veerman (samenvatting) wordt echter nergens gesproken over geld. Veerman schrijft juist: “De ambities voor de toekomst kunnen niet gerealiseerd worden in een context van bezuinigingen.” Hij heeft het over profilering en een financiering waarbij universiteiten niet langer geld krijgen per student. Deze nieuwe methode zou gunstig zijn voor een kleine universiteit zoals die in Tilburg.
In een memo schrijft het CvB: “Onze universiteit staat op langere termijn voor zware strategische vervolgkeuzes vanwege het Veerman-rapport. Door deze bezuinigingsoperatie vanuit de universiteit als één geheel aan te sturen, kan straks beter worden ingespeeld op de nieuwe uitdagingen die zich aanbieden.”
In een reactie laat CvB-voorzitter Hein van Oorschot verder weten: “Het rijk wil Veerman wel invoeren, maar er is geen geld voor. Drie keer raden waar de rekening belandt! Bovendien relateren we de bezuinigingen van 15 miljoen maar voor een klein deel aan Veerman (onderwijsintensivering). Verder is er gewoon sprake van bezuinigingen en dat het rijk een deel een jaar uitstelt, maakt het niet structureel beter.”