Stress maakt onethisch

Vermoeidheid en stress beïnvloeden ethische keuzes, en wel op een negatieve manier. Doordat de zelfbeheersing van mensen wordt uitgeput, kiezen ze eerder voor de verleidingen van onethische handelingen.

Dat stelt Nicole Mead bij het departement Marketing in Unable to resist temptation. In dat paper onderzoekt ze de omstandigheden waaronder proefpersonen spontaan gaan vals spelen.

Er werden vier experimenten gedaan, waarbij Mead samenwerkte met Amerikaanse collega-onderzoekers Francesca Gino, Maurice E. Schweitzer en Dan Ariely. Studenten maakten daarbij onder andere series rekensommetjes. Goede uitkomsten, die men zelf moest rapporteren, werden financieel beloond. Een deel van de proefkonijnen was voorafgaand aan het rekenwerk vermoeid met andere testen. Wat bleek: vermoeide deelnemers liegen significant vaker over de behaalde resultaten.

De kracht van het genoemde verband is overigens niet bij iedereen even groot. Voor mensen die meer waarde hechten aan hun morele identiteit is zelfbeheersing geen cognitief proces. Zo iemand zal niet vals spelen, ook niet als hij psychisch vermoeid is, aldus Mead.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.