‘Vrees voor brain drain niet terecht’
Studentensteden als Groningen en Maastricht zien 70 tot 80 procent van hun afgestudeerden naar de Randstad vertrekken. Die brain drain proberen ze met man en macht te stoppen. Niet verstandig, stelt promovendus Viktor Venhorst in het blad Binnenlands Bestuur.
Venhorst onderzocht de migratiestromen van hoogopgeleiden. Hij analyseerde de instroom- en uitstroom van studenten en hoogopgeleiden in vijf studentensteden.
“Steden moeten af van het idee dat je iedere afgestudeerde moet zien vast te houden. Ze kunnen zich beter afvragen op welk punt ze al aantrekkelijk zijn voor hoger opgeleiden en dat aspect versterken. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat studenten die in hun studiestad wonen, daar na hun afstuderen vaker blijven werken of wonen. Investeren in studentenhuisvesting lijkt dus te lonen. Ook blijken jongeren die elders gingen studeren, vaak weer terug te keren na hun afstuderen. Misschien moet je als gemeente dus eens denken aan het opzetten van alumnibeleid voor middelbare scholieren, in plaats van aan het krampachtig proberen de brain drain te stoppen.”
Het onderzoek Hoger opgeleiden in grote steden in Nederland: brain drain of brain gain? is gefinancierd door het kennisinstituut Nicis, de Rijksuniversiteit Groningen en de steden Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Groningen en Leeuwarden.