Eijlander blogt: Leren van Finnen

Nederland zou weer tot de top 5 van kenniseconomieën in de wereld moeten gaan behoren. We staan nu, met een achtste plek, nog net in de top 10. Maar in 2000 floreerden we nog op een derde plaats. Onze innovatiekracht blijft achter bij de concurrenten. En die concurrenten zijn zeker niet alleen de bekende grootmachten zoals de VS en Canada, maar juist ook kleinere landen zoals de Scandinavische landen, Zwitserland en Singapore.

Wat doen die landen nu anders en vooral beter dan Nederland?
Ze investeren meer in Research en Development (R&D). In Nederland blijft zowel het publieke als het private aandeel in de financiering van het onderzoek achter. Ook het innovatief en kennisintensief ondernemerschap laat bij ons nog te wensen over. Ondernemerschap is traditioneel een positief punt in Nederland, maar in deze tijd van globalisering is het zaak, ook voor het midden- en kleinbedrijf, om sneller te vernieuwen en kennis op te nemen. De verbinding tussen ondernemingen, overheden en kennisinstellingen moet hechter (“Triple Helix”). Dat geeft de mogelijkheid om de aanwezige kennis ook te verzilveren (valorisatie).

Een mooi voorbeeld is Finland, met name de bloeiende regio rond Helsinki. Deze regio is een centrum van hoogwaardige kennis en een knooppunt van menselijk kapitaal (zie ook: http://www.scienceguide.nl/201103/nederland). Een van de verklaringen voor dit Finse succes is het belang dat de universiteiten hechten en de ruimte die ze bieden aan promovendi/PhD’s. Dit heeft tot gevolg dat de arbeidsmarkt voor gepromoveerden erg goed is, ook buiten de Academie. Onderzoekers werken net zo makkelijk als experts in de bedrijven en bij de consultancy. Zij vormen een verbindende schakel tussen de universiteiten, het bedrijfsleven en de publieke sector. Dat is precies wat nodig is in een kenniseconomie.

Philip Eijlander is rector magnificus aan de UvT. Hij blogt regelmatig via http://rector.uvt.nl/

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.