‘Eén munteenheid geen goed idee’

Het idee dat Europa moet uitgroeien tot een grote muntunie, deugt niet. De landen zijn economisch gezien te verschillend en dat leidt onherroepelijk tot ongelukken. Dat stelt Marco Folpmers, bijzonder hoogleraar risk management aan de Universiteit van Tilburg in het Financieel Dagblad.

“De eurozone moet een flexibele eenheid worden. Indien nodig moet een lidstaat er ook weer uit kunnen stappen. Als het zover komt, is het essentieel dat het uittreden op een gecontroleerde manier gebeurt”, aldus Folpmers in de krant.

Een vertrek van bijvoorbeeld Griekenland uit de eurozone is volgens Folpmers helemaal geen slecht idee, maar het is op dit moment moeilijk te realiseren. Het probleem is dat de schulden, na een exit, in euro’s blijven staan, waardoor het land een bankroet niet zou kunnen ontlopen. Voor dit soort situaties moet dan ook een stappenplan klaarliggen.

Folpmers grijpt terug op de ‘Optimum Currency Area’-theorie van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Robert Mundell. Die theorie gaat ervan uit dat een muntunie voordeel kan opleveren voor een groep landen die economisch veel gelijkenis vertonen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.