Censuur achter gesloten deuren
De redactie van de Nijmeegse universiteitskrant Vox voelt zich op internet gecensureerd door het bestuur van de Radboud Universiteit. Na een reeks conflicten over de journalistieke onafhankelijkheid zijn de webberichten van de redactie binnenkort alleen nog op een besloten website voor studenten en medewerkers te lezen, aldus de Volkskrant.
Eerder ging de website van Vox al op in de website van de universiteit. Daarna ontstonden er volgens de universiteit diverse problemen. Zo zou het de lezers niet duidelijk zijn wanneer iets de mening was van het College van Bestuur en wanneer het een onafhankelijk stuk van Vox was.
De redactie van Vox is teleurgesteld. ‘Wij zijn hier niet over te spreken en dan druk ik het nog zacht uit’, zegt interim-hoofdredacteur Anne Dohmen. “Wij zijn gewoon journalisten. Maar op de een of andere manier denkt het college van bestuur dat wij er de hele dag op uit zijn om het imago van de universiteit te schaden.”
De laatste jaren worstelen steeds meer universiteitsbladen met hun journalistieke onafhankelijkheid. Zo werd het papieren U-blad in Utrecht opgeheven en ging Cursor (TU Eindhoven) terug in frequentie, waarbij de redactie onderdeel werd van de communicatieafdeling.
Het medium Univers (website, blad, facebook, twitter etc) is overigens geheel onafhankelijk, die onafhankelijkheid wordt ook geregeld in het redactiestatuut.
Vandaag kwamen de diverse hogeschoolbladen en universiteitsbladen nog bijeen in Amsterdam, waar onder meer werd gesproken over de onafhankelijkheid van de bladen. De Amsterdamse collegevoorzitter Karel van Toorn benadrukte nog eens het belang van een kritische pers binnen eigen academische deuren. Volgens Van Toorn moest de universiteitsjournalistiek juist kritischer worden (en tegelijkertijd nuance bengen).