Kiessysteem Eerste Kamer moet anders

De vele kritiek op de ‘koehandel’ bij de verkiezing van de Eerste Kamer is niet onterecht. Dat stelt Marcel Boogers, universitair hoofddocent politicologie en bestuurskunde, in een interview met Radio 1 eerder vandaag.

De verkiezingen voor de Eerste Kamer afgelopen week waren behoorlijk tumultueus. Niemand begreep wat van de logica achter het kiessysteem, en iedereen maakte zich druk over de vraag of het kabinet Rutte aan een meerderheid zou komen in de Senaat.

“Het politieke belang dat nu wordt toegekend aan de samenstelling van de Eerste Kamer heeft bijna hysterische proporties aangenomen”, stelt Boogers. De Eerste Kamer is toch meer een chambre de réflection, waarbij wetsvoorstellen niet op politieke wenselijkheid maar op uitvoerbaarheid worden beoordeeld. De vraag of het kabinet een meerderheid heeft in de Senaat zou niet eens relevant moeten zijn, vindt de hoofddocent.

Het hele systeem veranderen is wel moeilijk: er zijn grondwetwijzigingen voor nodig. Een makkelijkere manier om de politieke druk van de ketel te halen, aldus de hoofddocent, is terug te gaan naar de politieke situatie van voor 1983. Toen werd de helft van de Eerste Kamer om de drie jaar ververst. “Het voordeel daarvan is dat we daardoor minder afhankelijk zijn van de politieke waan van de dag.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.