Universiteitsraad bespreekt bezuinigingsplannen
Update: 26 mei. De Universiteitsraad vergadert morgenmiddag over de bezuinigingen bij de Universiteit van Tilburg. Ze zal een advies geven over de strategische notitie bezuinigingen, opgesteld door het College van Bestuur.
In een commissievergadering waarin leden van de universiteitsraad de bezuinigingsplannen bespraken, bleek al dat er veel kritiek is op het plan van het CvB. Zo ontbreekt volgens fractie Sam een rekensom die aantoont dat het bedrag van 15 miljoen euro noodzakelijk is om de organisatie weer financieel gezond te maken. “Wat moet er gebeuren als het worstcase scenario uitkomt en wat als het bestcase scenario werkelijkheid wordt? De fractie vraagt zich af waarom er niet gewacht kan worden tot Prinsjesdag. Pas dan zal de universiteit duidelijkheid krijgen over de ontwikkelingen in de komende jaren.”
Ook de fractie Onafhankelijken vroeg bij de commissievergadering het CvB af te wachten tot Prinsjesdag, nu de overheidsmaatregelen getemporiseerd worden ingevoerd. “De beëindiging van het Scriptorium en de coördinatie van surveillanten zal tot de nodige frustratie leiden. Met het stopzetten van de taalcursus Chinees, ontneemt de UvT studenten de mogelijkheid zich de taal van een (opkomende) grootmacht eigen te maken.”
De fractie Front verweet het CvB het gebrek aan een heldere visie, waar het nog steeds aan zou ontbreken. Ook Front vraagt het CvB tot Prinsjesdag te wachten, voordat er maatregelen afgekondigd worden. “Het uitstel kan gebruikt worden om alsnog een zorgvuldige procedure af te spreken, zoals deze in eerste instantie ook door het CvB werd voorgesteld. Per kolom zou immers, in zogenaamde ateliers, een universiteitsbrede aanpak worden voorgesteld. Waarom is besloten deze plannen niet uit te voeren? De wijze waarop de huidige plannen tot stand zijn gekomen is niet helder, terwijl de voorgestelde kolomanalyses wel tot een transparant proces zouden hebben geleid.”
De Abvakabo-fractie stoort zich aan de bewering van het CvB dat andere universiteiten minder overhead zouden hebben dan de UvT. “De fractie vraagt zich af of dit niet deels een definitiekwestie is. Sommige OBP-taken worden door WP’ers uitgevoerd en hetzelfde is andersom ook het geval. Niet alle WP is rechtstreeks betrokken bij het primaire proces. Als de verhouding OBP/WP in geld in plats van fte wordt uitgedrukt dan komt de UvT veel gunstiger uit de vergelijking met andere universiteiten.”
De vergadering van de Universiteitsraad start om 14.00 uur in de Ruth Firstzaal. De kans bestaat dat de fracties in de Universiteitsraad het College van Bestuur terug naar de tekentafel sturen.