Waarmee kan ik ú helpen?
“Goedemorgen, LIS Service Desk, waarmee kan ik u helpen?”
“Goedemorgen, u spreekt met mij. Ik heb een probleem. In zit hier in COMAP, maar ik kan mijn cijfers nergens vinden. Werkt het systeem niet meer?”
Vriendelijk als altijd staat (zit waarschijnlijk) de medewerkster van de helpdesk mij te woord. “Maar nee, uw cijfers vindt u terug onder ‘Study results’. De link staat op Blackboard.” Warempel, als een zesde zintuig loodst de LIS mij naar de uiterst opbeurende resultaten. Toch begrijp ik het niet. “Waarom staat er bovenaan de pagina ‘COMAP > Study results’, maar kan ik er via COMAP niet komen?”
Het weinig bevredigende antwoord luidt dat COMAP is voor de inschrijvingen van de vakken. Eén van de centrale administratiesystemen zeg maar. “Gebruik ik dat dan als ik voor een vak moet enrollen?” Zonder enige merkbare tegenzin vervolgt de deskundige haar verhaal: “Enrollen doet u in Blackboard. U moet zich dus inschrijven voor een vak in COMAP én in Blackboard, maar niet altijd. Sommige vakken hebben geen Blackboardpagina. Daarvoor dient u zich bijvoorbeeld in te schrijven in groepen. Soms moet u trouwens inschrijven in groepen én in Blackboard.”
Verwarring alom! Hoe weet ik nu welk vak Blackboard gebruikt of wanneer ik in een groep terechtkom? “Maar dat is toch heel eenvoudig! Kijk gewoon in uw Personal Study Guide.” Mijn wat? “Uw Personal Study Guide. We hebben hem afgekort als ESG, Electronic Study Guide. Of als ISG, Individual Study Guide, natuurlijk. Vonden we wel zo makkelijk, toch? Daar kunt u invullen welke studie u volgt, en kunt u vervolgens uw vakken, extra vakken, groepen en Blackboard cursussen terugvinden.”
De kreten en systemen vliegen mij, dwars door de hoorn van mijn telefoon heen, om de oren. Uit beleefdheid reageer ik als een blije hond: “Ik begrijp het helemaal mevrouw, dank u. Heb ik nog één vraag; waarom moet ik in de Personal Study Guide een studie kiezen, terwijl jullie dat al weten? Ik schrijf me immers in via de IB-Groep voor een studie, en die staat ook op mijn Bewijs van Inschrijving.”
Mevrouw ziet denk ik een rij wachtenden aan de balie ontstaan, want ze begint minder ontspannen te reageren. “Tegenwoordig gaat dat niet direct via de website van de IB-Groep meer, maar gebruiken we Studielink.” De vragende stilte (hoe zou dat klinken?) aan mijn kant van de lijn lijkt genoeg te zeggen. ”U kunt uzelf daarvoor inschrijven via MySIS. Geloof ik. Weet u, een buitenstaander zou hier denk ik weinig meer van begrijpen. Gelukkig is de LIS er nog, vindt u niet?”
Opgelucht haal ik adem. “Mevrouw, ik zou in paniek raken zonder de LIS, maar nu begrijp ik het helemaal! Vriendelijk bedankt voor uw hulp!”
Zodra ik de hoorn heb neergelegd (hoe noem je de rode knop op je telefoon anders?) herhaal ik de laatste zin. Gelukkig is de LIS er nog. Gelukkig is de LIS er nóg. Nog. Bezuinigingen. Hoe lang nog? Ik denk aan de eerste zin. Waarmee kan ik u helpen?
Ik pak mijn telefoon en bel nog een keer. Voordat mevrouw haar ingestudeerde opening kan beginnen, reageer ik: “Goedemorgen, met mij, waarmee kan ik ú helpen?”
Wil jij ook helpen? Dat kan onder andere door hier de petitie te tekenen!
Michael Doove (23) is student Communicatie- en Informatiewetenschappen, schrijftutor bij het Scriptorium, en blogt voor Univers.