Uraad veegt bezuinigingsplan CvB van tafel

Update: 30 mei. Het College van Bestuur moet haar huiswerk overdoen en met een nieuw bezuinigingsplan komen. De Universiteitsraad heeft het huidige voorstel unaniem van tafel geveegd. Daarmee ligt het gehele speelveld -waar moet wel op bezuinigd worden en waar niet?- weer open.

Het college moet met een beter plan komen, waarin onder meer het bezuinigingsbedrag van 15 miljoen euro beter onderbouwd wordt. In het huidige plan ontbreekt een visie, aldus de Universiteitsraad. Taken zouden rücksichtlos van centraal naar decentraal worden verlegd.

De Universiteitsraad valt onder meer over het feit dat twee zaken door elkaar lopen. Allereerst zijn er de bezuinigingsplannen van de landelijke overheid. Maar ook nu die plannen een jaar uitgesteld zijn, trekt het CvB het bezuinigingsvoorstel niet (gedeeltelijk) terug. Bezuinigen op OBP zijn nodig in het kader van de Veermanagenda, zo gaf het college aan. Daarin staat dat universiteiten meer de nadruk moeten leggen op onderwijsintensivering.

Korrie van Helvert (voorzitter Dagelijks Bestuur) nam het woord namens de fracties SAM, Front, AbvaKabo en Onafhankelijken. “Het OBP-personeel begrijpt dat niet. De meesten hadden nog nooit van de Veerman-agenda gehoord. Er lopen allerlei maatregelen door elkaar heen. We moeten bezuinigen, maar er wordt ook een zware onderwijsagenda neergelegd. Het ontbreekt aan visie over de vraag waar het CvB met de universiteit naartoe wil.”

Met een metafoor wees Van Helvert het CvB op de kloof die tussen ondersteunend personeel en wetenschappelijk personeel is ontstaan, een metafoor die haar applaus vanuit de zaal opleverde (er waren ruim 80 belangstellenden op de vergadering afgekomen, een record).
Van Helvert: “We moeten gaan remmen en we willen ook het stuur omgooien. Iedereen weet dat je, voordat je een lange scherpe bocht ingaat, je snelheid aangepast moet zijn. Remmen in de bocht is niet verstandig. Het beeld dat nu ontstaat is dat alleen de wielen fors moeten remmen, terwijl het frame zich afwendt om de bocht te maken. Daar komen ongelukken van. Het remmen en afbuigen moet subtiel afgestemd gebeuren. Die vloeiende beweging zien wij de organisatie niet maken. Integendeel. Misschien komt dat wel omdat een van de bestuurders de voet op de rem heeft en de ander het stuur in handen. Ik zou zeggen, schaf een rijlesauto aan, dan kun je samen remmen en samen sturen.”

Niet alleen bij (obp)-personeel, maar ook bij studenten is de onrust groot. De fracties van de universiteitsraad zijn de afgelopen weken door diverse werknemers en studenten benaderd. Ze maken zich volgens Van Helvert zorgen over de wijze waarop het proces verloopt. “Hoe gaan faculteiten om met de overgang van centraal naar decentraal. Kunnen ze het werk wel efficiënt, goed en met minder geld doen. Het voorstel van het college roept enorme vraagtekens op bij de raad. Wij hebben op basis van nu voorliggende informatie geen vertrouwen in een goed vervolg.”

De raad heeft zich daarnaast gestoord aan het feit dat diverse bezuinigingsmaatregelen al in gang zijn gezet. Koen de Geus namens fractie Front: “Het plan zou een uitgangspunt moeten zijn voor bezuinigingen. We horen echter dat bezuinigingsplannen al ten uitvoer worden gebracht zonder advies van ons.”

Van Helvert, ditmaal sprekende namens haar eigen AbvaKabo-fractie. “Het CvB heeft dit dossier te doortastend opgepakt. Dat leidt tot onrust. Er wordt geen enkele moeite genomen om aan te geven dat dit voorgenomen besluiten zijn en dat het traject nog moet beginnen. Het OBP-personeel van de faculteiten ziet veel werk op zich afkomen. Diensten worden geschrapt en decentraal neergelegd. Dit over de schutting gooien van taken, krijgt van ons weinig applaus.”

Het unanieme negatieve advies zorgt ervoor dat het CvB de belangen af moet wegen en zich moet beraden op een vervolg. Procedureel moeten ze binnen drie weken een beslissing nemen. Komen ze met een aangepast plan waarbij ze de aanbevelingen van de Universiteitsraad geheel overnemen, nemen ze enkele opmerkingen over (de meest waarschijnlijke optie) of blijven ze bij hun huidige plan.

Als er een aangepast plan komt, moet de Universiteitsraad hier opnieuw over stemmen, iets wat vermoedelijk begin juli zal gebeuren. Als er dan opnieuw een negatief advies volgt en het CvB haar plan toch ten uitvoer wil brengen, kan de Universiteitsraad ervoor kiezen om het geschil voor te leggen aan de Landelijke Commissie voor Geschillen medezeggenschap Hoger Onderwijs (LCG Hoger Onderwijs). Deze commissie is onafhankelijk, de leden zijn benoemd door de minister van Onderwijs. De Universiteitsraad moet dan wel hard kunnen maken dat de belangen van de universiteit ernstig worden geschaad door het niet opvolgen van haar advies.

Bekijk hier en hier foto’s van de vergadering.

Lees hier de analyse.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.