Aanpak mensenhandel kan effectiever

Organisaties die een rol kunnen spelen bij de bestrijding van mensenhandel ten behoeve van arbeidsuitbuiting zijn zich nog te weinig bewust van hun taak. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld gemeenten, de belastingdienst en de arbeidsinspectie. Het gevolg is dat zij signalen niet oppikken en relevante informatie niet delen.

Dat stelt de juriste Conny Rijken van de Universiteit van Tilburg op grond van onderzoek naar arbeidsuitbuiting in vijf Europese landen. Te weinig aandacht voor deze vorm van mensenhandel en onbekendheid met het strafrecht en slachtofferbescherming dragen ertoe bij dat de aanpak van deze vorm van mensenhandel niet effectief is.

Een van de oorzaken is dat er behalve politie en openbaar ministerie instanties zoals de arbeidsinspectie, vakbonden, de gemeente, maar ook Europol en Eurojust betrokken zijn bij de bestrijding maar dat hun rol nog niet altijd voldoende duidelijk is,” stelt Rijken.

“Een voorbeeld is de zaak van José J., de aspergeteelster uit Someren. Relevantie informatie van de arbeidsinspectie werd pas in een laat stadium gedeeld met de SIOD en het OM. Een andere oorzaak is dat slachtoffers van misbruik eerder worden gezien als illegale immigranten dan als slachtoffers van een misdaad en daarom worden uitgewezen. Daarmee verdwijnen ook de bewijzen van misbruik.”

Rijken leidde een internationaal onderzoeksproject naar het probleem van mensenhandel ten behoeve van arbeidsuitbuiting en de bestrijding ervan in vijf Europese landen: Nederland, Oostenrijk, Roemeni?, Servië en Spanje.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.