‘Co-creatie werkt, maar kost veel tijd’
Bedrijven die de digitale snelweg alleen voor eenrichtingsverkeer gebruiken, zijn verkeerd bezig. Door co-creatie kunnen bedrijven hun omzet verhogen en media-aandacht genereren. Die boodschap gaf Maxim Schram, directeur van RedesignMe, het publiek mee tijdens een bijeenkomst van de Social Media Club 013 (SMC013).
Diverse UvT’ers bezochten de bijeenkomst. Bij co-creatie gaat het om het samen met klanten en partners ontwikkelen en verbeteren van producten en diensten.
Veel consumenten zijn bereid om hun mening te geven over een product, zo blijkt wel uit de cijfers. RedesignMe (een online platform voor co-creatie) werd in 2007 opgericht en telt nu 8000 gebruikers. “Co-creatie via een online platform is ideaal als je snel inzichten en ideeën wilt verzamelen. Je hebt potentieel een miljoenenpubliek. Er zijn wel een aantal valkuilen. Zo kost het bedrijven veel tijd om op alle tips en reacties van consumenten te reageren. Ook blijven ideeën soms oppervlakkig, een verdere uitwerking is nodig. Tevens blijft de online dialoog lastig en kan iedereen, dus ook de concurrent, bij co-creatie meekijken.”
RedesignMe heeft tal van grote klanten zoals Schiphol en Pickwick. Zo deden 400 consumenten mee aan een project van Pickwick voor productontwikkeling, waarbij ze mochten meedenken over nieuwe verpakkingen en nieuwe smaken. 118 ideeën werden ingestuurd, waarvan er 15 werden uitverkozen en intern worden doorontwikkeld. Schiphol liet de consumenten meedenken over de vraag hoe de wachtruimtes op de luchthaven er in de toekomst uit moeten zien.
Ook op andere vlakken kan co-creatie een succes zijn. Jan-Willem Alphenaar was initiatiefnemer van de eerste crowdsourcing film ter wereld, DSB The Movie, Zonder budget, kennis en filmervaring, kwam op zijn initiatief een film tot stand die in diverse filmhuizen draaide en waar hij de Co-Creation Award voor won.
De filmproductie werd opgedeeld in talloze deelprojecten, zoals het ontwerpen van een website en een logo. We kregen na een oproep in een week 42 logo’s binnen. Er werd 300 keer gestemd op het winnende logo. Ook voor de sounctrack kwamen diverse demo’s binnen. Allemaal gratis. Eigenlijk konden we alles via co-creatie regelen, behalve het schrijven van het script. ”
Univers komt donderdag met een themanummer over social media. Pak het blad mee uit de bakken op de campus. En heb je ideeën om Univers of Universonline te verbeteren. Laat het ons weten via univers@uvt.nl