Hartziektes beïnvloed door emoties

Emoties als acute stress, depressie en angst vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Willem Kop aan het Department of Medical Psychology and Neuropsychology.

Kop geeft op 10 juni zijn inaugurele rede over dit onderzoek. De nieuwe biologische mechanismen die de wetenschapper in kaart bracht, kunnen het verband verklaren tussen psychologische risicofactoren en hartaandoeningen.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 25.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een hartinfarct. Aan die infarcten gaat vaak acute psychische stress vooraf – zoals extreme boosheid, stress en angst. Deze emoties zorgen voor verhoogde bloeddruk en hartslagfrequentie en verhogen daarmee de belasting van het hart.

Maar Kop toont in zijn onderzoek aan dat deze acute emoties ook andere biologische processen beïnvloeden, waaronder de bloedstolling en ontstekingsreacties. Dit is een belangrijke bevinding, omdat deze biologische processen het beloop van hartziekte kunnen versnellen.

Ook langdurige emotionele problemen en sociale factoren als een laag inkomen en discriminatie kunnen het risico op een hartinfarct verhogen, bijvoorbeeld doordat de aderverkalking in de kransslagaders sneller toeneemt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.