Geen kolomdoorlichting bezuinigingen
Het CvB blijft bij het eerdere plan om de faculteiten 5 miljoen euro te laten bezuinigen. De diensten kunnen via efficiencymaatregelen en het beëindigen van niet strikt noodzakelijke werkzaamheden gezamenlijk 6,989,782 miljoen euro bezuinigen. “De rest van het bedrag kan bezuinigd worden door werk van de diensten over te dragen naar de faculteiten”, zo schrijft het College van Bestuur in een nota aan de universiteitsraad. Er komt echter geen kolomdoorlichting om te bepalen om welke taken het gaat.
“Er is eerder in de Universiteit gewerkt met zogenaamde kolomdoorlichtingen. De ervaringen daarmee zijn niet positief. De trajecten duurden lang, waren in tijd en geld duur en leverden in verhouding weinig op. Fundamentele discussies over hoe zaken liepen werden door allerlei belangentegenstellingen in de kiem gesmoord en het resultaat was vlak. We kunnen ons deze aanpak niet veroorloven. Het traject moet snel verlopen, er moet ruimte zijn voor innovatie en er zal in intense samenwerking moeten worden gekeken hoe goede oplossingen rondom de opgebrachte vragen kunnen worden gevonden. Dit betekent, dat meer dan tot nu toe bij de doorlichting het geval was, een topdown-achtige aanpak nodig is. Natuurlijk moeten de medewerkers in de verschillende organisatieonderdelen hun informatie kunnen aanleveren, maar de daar vaak uit volgende langdurige vicieuze debatten in werkgroepen kunnen we ons niet veroorloven,” aldus het College.
De universiteit zal per aandachtsgebied een klein clubje aanwijzen, bestaande uit cvb/decanen/directeuren en een projectsecretaris die samen ‘in hoog tempo naar gezamenlijke conclusies gaan omtrent de op tafel gebrachte onderwerpen.’ De universiteit streeft ernaar dit proces voor de verschillende velden kort na de zomer te starten en voor het einde van het jaar eerste resultaten te hebben.
Het is de tweede keer dat het CvB met een bezuinigingsvoorstel komt. Een eerder voorstel werd vorige maand unaniem door de Universiteitsraad afgewezen, onder meer omdat niet duidelijk was hoe het bestuur tot het bezuinigingsbedrag van 15 miljoen euro kwam. In het nieuwe document probeert het College de plannen beter te motiveren.
Zo blijkt dat het financieel tekort door bezuinigingen van de Rijksoverheid in 2012 in het ergste geval al 7,7 miljoen euro bedraagt, in het beste geval is dat 6,7 miljoen. In 2015 is dit opgelopen naar 20,5 miljoen worst case en 7,6 miljoen best case. In 2021 komt de universiteit uit op een (worst case) tekort van 25,0 en best case tekort van 9 miljoen euro. “Door het CvB en de decanen is op basis van deze gegevens voor gekozen om structureel een bedrag van 15 miljoen euro te bezuinigen vanaf uiterlijk 2016, waarbij een ingroeiscenario gevolg word, dat zo spoedig mogelijk dient te starten.”
Tilburg University heeft volgens het College van Bestuur niet alleen relatief veel OBP’ers in dienst, vergeleken met andere universiteiten. Er lekt ook capaciteit weg. “Bij de diensten zijn er in de loop van de tijd, zaken ingeslopen waarvan nut, noodzaak en effectiviteit kritisch moeten worden beschouwd. De bezuinigingsnoodzaak betekent daarom dat we ruimte hebben en moeten pakken om onze positie op dit punt te verbeteren.”
Het nieuwe voorstel van het CvB wordt 1 juli in de Universiteitsraad besproken. Een week eerder (23 juni) worden de plannen in de commissie Dagelijks Bestuur besproken. Tot die tijd willen de fracties inhoudelijk niet reageren.