UvT-hoogleraar ‘nota van Donner irrelevant’
Het kabinet neemt afscheid van het multiculturalisme, maar in feite doet het er niet toe. “De ontwikkelingen in de samenleving gaan toch wel door, wat Donner en Wilders er ook van vinden.” Die stelling betrekt Guus Extra, die volgende week afscheid neemt als hoogleraar taal en minderheden aan de Universiteit van Tilburg.
In de integratienota die minister Donner donderdag naar de Tweede Kamer stuurde, neemt het kabinet afscheid van het streven naar culturele verscheidenheid. Het ideaal van de multiculturele samenleving heeft volgens het kabinet de afgelopen decennia juist geleid tot ‘verdeeldheid’.
Extra vindt dat het kabinet een doodlopende weg inslaat met de nota van Donner. In zijn afscheidsrede zal hij verwijzen naar immigratielanden waar de cultuur van nieuwkomers niet als een ‘obstakel’ wordt gezien, aldus de weekendeditie van het Brabants Dagblad.
De ministerraad heeft gisteren besloten dat mensen die moeten inburgeren in Nederland, dat binnen drie jaar moeten doen. Als ze voor die tijd hun inburgeringsexamen niet hebben gehaald, raken ze hun verblijfsvergunning kwijt. Voor vreemdelingen die asiel hebben gekregen, geldt dit niet. Zij krijgen een boete als ze niet inburgeren.
De kabinetsnota past in een tendens die zich volgens Extra al vele jaren aftekent: Nederland wordt steeds nationalistischer en om electorale reden is er vrijwel geen enkele politicus van betekenis die daar tegen in durft te gaan.
“Het beeld van het tolerante Nederland gaat in deze nota definitief aan gruzelementen. Donner meldt weliswaar dat er vooruitgang is op het gebied van integratie, maar zoomt vervolgens toch in op alle negatieve aspecten. Culturele diversiteit en sociale cohesie zijn geen vijanden van elkaar, zoals dit stuk wil doen geloven. Nederland verlangt van migranten dat ze zichzelf op drie fronten verloochenen: taal, cultuur en religie. En tegelijkertijd zegt het kabinet dat iedereen gelijkwaardig is. Dat gaat niet samen.”
Het kabinet schrijft dat het multiculturalisme heeft ‘gefaald’ en misstanden onder de allochtone bevolking te lang ongemoeid heeft gelaten. Onzin, vindt Extra. “Natuurlijk zijn er zorgwekkende cijfers over werkloosheid en criminaliteit. Daar moet je ook aan werken, maar juist een partij als het CDA moet weten dat je niet mag tornen aan de vrijheid van godsdienst. Waarom vinden we diversiteit vanzelfsprekend als het over flora en fauna gaat, maar niet als het over mensen gaat?”