UvT voor de rechter

De Universiteit van Tilburg moet zich waarschijnlijk gaan verantwoorden voor de rechter. De Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) is het niet eens met de prijs die de instelling vraagt voor een tweede masteropleiding. “Wij zijn nu een dagvaarding aan het voorbereiden.”

Sinds kort financiert de overheid een tweede masteropleiding niet meer. Hierdoor mogen instellingen hun tarieven verhogen. De SCAU vindt echter dat bepaalde universiteiten hun opleidingen nu te duur maken. “De kosten in bijvoorbeeld Utrecht voor een tweede master zijn nu 14.000 euro per jaar”, laat Cees Zweistra van de SCAU weten.

De organisatie heeft verschillende instellingen een brief gestuurd met het verzoek openheid te geven over hoe zij de prijs van een studie berekenen. Ook de UvT heeft zo’n brief gehad, maar wilde daar in eerste instantie niet aan meewerken. De universiteit komt daar nu op terug en Zweistra laat weten dat de instelling alsnog gereageerd heeft.

De SCAU baseert haar oordeel op een vergelijking die zij heeft gemaakt van de kosten van rechtenmasters. “De kostprijs en verkoopprijs blijken volledig uit balans.” Walther Verhoeven van de UvT zegt dat de hoge prijs studenten kan afschrikken, maar dat het hier om een overheidsbesluit gaat. Dat er verschil zit in de kosten van een studie en de prijs waarvoor de universiteit de studie aanbiedt, beaamt hij. Volgens hem gaat het hier om geld dat nodig is voor ondermeer huisvesting van de universiteit en voor technische voorzieningen.

Toch vindt de SCAU dat instellingen hun opleidingen niet zo duur mogen maken. Zweistra zegt dat dit meningsverschil niet zomaar opgelost kan worden. “De rechter moet hier een uitspraak over doen.”

Onlangs liet de UvT weten dat studenten die volgend jaar een tweede master volgen, nog het lage tarief van 1713 euro betalen. Daarna zal de nieuwe regeling ingaan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.