“Selectie aan de poort werkt niet”
De plannen om de lat hoger te leggen voor studenten, stuiten op verzet. Er is vooral kritiek op de strengere toelating tot universiteiten. “De deskundigen zijn het er toch wel over eens dat selectie aan de poort niet werkt”, zegt de Amsterdamse hoogleraar onderwijskunde Monique Volman vandaag in de Volkskrant.
Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra en de vereniging van universiteiten (Vsnu) willen hogere eisen stellen aan studenten. Ze hopen zo betere studenten te krijgen. Een onderdeel van het plan is studenten te selecteren op basis van hun cijfers voor het vwo-eindexamen. Volman vreest echter dat deze selectie niet het gewenste effect heeft. “Wat er op de middelbare school wordt gevraagd, is niet hetzelfde als wat op de universiteit goed werkt.” Universiteiten moeten meer naar de student kijken en niet alleen focussen op cijfers, volgens politicologe Catherine de Vries.
Behalve dat de lat hoger komt te liggen, verandert ook de structuur van het onderwijs. Meer vwo-leerlingen moeten kiezen voor een hbo-opleiding en niet als vanzelfsprekend naar de universiteit gaan. De hbo-opleidingen veranderen ook. Er komen hbo-masters en voor vwo-studenten komen er driejarige hbo-bacheloropleidingen in plaats van vierjarige.
In het Brabants Dagblad reageert de voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Sebastiaan Hameleers op de plannen. Volgens hem is het veel slimmer om de eisen die gesteld worden aan het vwo-eindexamen te verhogen, dan om de toelatingseisen voor universiteiten aan te passen. Door de toelatingseisen aan te passen, zou het studeren op een universiteit namelijk een ‘elitaire aangelegenheid’ worden.