Google vervangt ons geheugen

Zoekmachines zoals Google veranderen de wijze waarop het menselijk geheugen werkt. Details die we makkelijk kunnen opzoeken op het internet, onthouden we niet meer, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Columbia en Harvard naar de manier waarop de menselijke hersenen omgaan met feitenkennis en informatieopslag.

Dat geldt zowel voor informatie die we makkelijk op het internet kunnen vinden, als data die is opgeslagen op de computer. Als we weten dat de informatie er is, nemen we het niet meer op in het eigen geheugen. Informatie waarvan de hersenen vermoeden dat die moeilijker is te vinden, wordt wel in het geheugen verwerkt, aldus Webwereld.

Bij een van die testen werden de studenten in twee groepen verdeeld. Beide groepen moesten van papier zinnetjes op de computer intypen als ‘Groenland is het grootse eiland ter wereld’, waarbij de ene groep werd verteld dat de zinnen werden opgeslagen op de harde schijf. De andere groep werd verteld dat de tekst die ze intypten direct zouden worden gewist. De laatste groep onthield de informatie die ze hadden ingetypt beter.

De onderzoekers waarschuwen het publiek hieraan geen panische conclusies te verbinden. Het vertrouwen op informatie die ergens is te vinden in plaats van te onthouden, is van alle tijden. De algemene beschikbaarheid van het schrift betekende minder mondelinge overlevering van verhalen tussen generaties. Ook vertrouwen mensen al duizenden jaren op elkaar als vraagbaak.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.