Overgang hoger onderwijs maakt ook thuiswoners dikker

Mannen komen bij de overstap van het secundair naar het hoger onderwijs gemiddeld 4,23 kilo bij, vrouwen worden 1,93 kilo zwaarder. Opvallend is dat daarbij geen verschil is tussen studenten die bij hun ouders blijven wonen en studenten die op kamers gaan.

Dat zegt master in de Gezondheidsvoorlichting en -bevordering Daphné Stouten van de Universiteit Gent. Zij verwerkte resultaten van een twee jaar durend onderzoek waar 291 studenten aan deelnamen.

De overgang van secundair naar hoger onderwijs zorgt voor een toename van de Body Mass Index (BMI). Bij jongens steeg die gemiddeld met 1,31 kilogram per vierkante meter en bij meisjes met 0,67 kilogram per vierkante meter. Bij jongens die thuis studeerden lag de BMI hoger dan bij de uitwonende studenten.

Stouten zoekt de oorzaken voor de gewichtstoename vooral in de daling van fysieke activiteit als jongeren van het voortgezet onderwijs naar het hoger onderwijs overstappen. Dat effect is volgens haar groter dan de verandering in de energieopname.

Uit een Nederlands onderzoek bleek enkele weken geleden juist dat de afwezigheid van pa en ma dik maakte.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.