Studentenhuisvesters breken met trend

Studentenhuisvesters kiezen in hun beleid weer voor de bouw van gedeelde studentenwoningen. Huizen met een gezamenlijke voordeur, meer kamers en gedeelde voorzieningen.

Enkele jaren geleden werd juist een trend ingezet waarbij studentenhuisvesters klassieke studentenwoningen wilden slopen en daar studentenappartementen met een eigen ingang en eigen badkamer en keuken voor in de plaats bouwden. De diverse woningstichtingen dachten dat hier behoefte aan was, omdat studenten voor een zelfstandige woning wel huursubsidie kregen en voor een niet-zelfstandige woning niet. Ook zouden de studenten meer behoefte aan luxe hebben.

Zo attendeerde WonenBreburg studenten bij bekendmaking van de sloopplannen van de Verberneflat studenten nadrukkelijk op de ruim 400 huureenheden  van Intermezzo. Veel studenten gaven echter aan deze woningen te duur te vinden.

Recentelijk maakte de woningstichting in een interview met Univers bekend dat de Verberneflats voorlopig niet gesloopt worden. De woningstichting wil de studenten eerst op een andere locatie onderdak kunnen bieden in een kamer. Een optie is het magazijnkwartier, vlakbij het Pieter Vreedeplein. Daar zouden 265 studentenkamers gebouwd moeten worden.

Met name jonge  studenten hebben -ondanks de misgelopen huursubsidie- een voorkeur voor studentenhuizen met gedeelde voorzieningen, blijkt uit navraag van Univers onder studenten. Laatstejaars studenten kiezen juist wel graag voor een eigen woning.

‘Gedeelde woningen zijn voor ons wel rendabel en eerste- en tweedejaarsstudenten willen graag samenwonen,’ zo zegt Vincent Buitenhuis van Kences, het landelijke kenniscentrum van studentenhuisvesters, in De Volkskrant.

De corporaties zetten in op ‘vier tot zes kamers achter één voordeur.’ Buitenhuis:  “Dat formaat is heel populair en als de vraag van studenten afneemt, dan kan je er ook nog wat anders mee.” Hij verwacht geen terugkeer van de studentenflat uit de jaren ’70 met acht tot vijftien man op een gang.

Kences is in gesprek met minister Donner van Binnenlandse Zaken over een actieplan. De minister kondigde al een versoepeling aan van het nieuwe bouwbesluit voor 2012. De minimale ‘verblijfsoppervlakte’ gaat van 24 naar 18 vierkante meter, voor studentenkamers zal dat nog lager liggen. De corporaties blijven ook zelfstandige woningen bouwen, maar wel van een kleiner formaat.


Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.