Eijffinger: ‘verzoek om financiële garanties te bizar voor woorden’
Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de UvT, heeft grote problemen met de financiële garanties die verschillende landen zoals Nederland nu (in navolging van Finland) vragen in ruil voor steun aan de Grieken.
“Wat voor zin heeft het om Griekenland te helpen en dan garanties te vragen in de vorm van geld, zoals Finland doet? Het is te bizar voor woorden. Ik heb geen probleem met een onderpand in ruil voor garanties die landen afgeven aan het Europese noodfonds en waarmee, met behulp van het Internationaal Monetair Fonds, Griekenland wordt geholpen. Maar dan moeten het garanties zijn voor iedereen en fysiek in de vorm van een haven of eiland of noem maar op. Maar een financiële compensatie voor een financiële garantie kan echt niet. Als alle landen dat gaan doen zijn we helemaal terug bij af. Dit is een fout in de overeenkomst van 21 juli (Noodfonds nieuwe stijl). Die clausule had er nooit in mogen staan,” zo zegt de hoogleraar in diverse GPD-bladen.
“In feite wordt nu de zwakheid van het hele systeem blootgelegd: de een-tweetjes tussen landen en afspraken op regeringsniveau. Zaken moeten lopen via de instituten die we daarvoor in het leven hebben geroepen: de ECB, het Noodfonds, de Europese Commissie, EU-Raad en EU-Parlement. Nederland moet daar ook op aandringen, anders wordt onze invloed marginaal.”
Over de kans op een nieuwe recessie zegt hij: “De groeicijfers zijn erg laag. Dat is niet zo erg zolang maar sprake is van groei. Het vervelende is dat alles tegenwerkt: door dalende koersen voelen mensen zich minder rijk en besteden ze minder, er is sprake van bezuinigingen op lonen en uitkeringen en de verwachtingen worden negatief beïnvloed door de manier waarop met de crisis wordt omgegaan. Dat laatste is het ergste. Het maakt mensen onzeker en beurzen zijn daar nog gevoeliger voor. Je kunt zoiets even hebben, maar niet te lang. Het enige dat op korte termijn het vertrouwen van consumenten en producenten positief kan beïnvloeden, is een daadkrachtig en effectief antwoord van de Europese politici op de schuldencrisis.”