Minder animo voor bestuursfuncties door langstudeerboete

Minder animo voor bestuursfuncties door langstudeerboete

Update: De invoering van de langstudeerboete dupeert studie – en studentenverenigingen.  Studenten kiezen voor hun studie en laten bestuursfuncties schieten. De grote studentenverenigingen hebben hun bestuur allemaal rond, maar bij de kleinere verenigingen en studentensportverenigingen, is de spoeling dunner. Zo vreest Pendragon-voorzitter Niels Buijs voor het voortbestaan van sportraad Pendragon.

Buijs geeft aan dat diverse studentensportverenigingen het lastig hebben, net als de overkoepelende sportraad zelf. “Op dit moment hebben wij pas een parttime kandidaat. Het Pendragon-bestuur bestaat in principe uit vijf full-time bestuursfuncties, maar wegens gebrek aan aanmeldingen mogen studenten nu ook part-time bestuurslid worden. Wij zien het somber in. Als wij op 29 augustus niet minimaal drie nieuwe bestuursleden hebben gevonden, dan vrees ik voor het voortbestaan van de Sportraad. Drie kandidaten zijn afgehaakt omdat zij bang waren voor de langstudeerboete.”
Ook studentensportvereniging hebben volgens Buijs forse problemen bij hun zoekentocht naar een nieuw bestuur. “Medio juni waren verenigingen als Merlijn, Chikara, Shot, Lancelot, De Meet en Cava na Cadas nog op zoek naar bestuursleden. Vaak gaan bestuurders bij kleine verenigingen noodgedwongen een jaar langer door omdat zij geen opvolger hebben gevonden.”

“We zijn op zoek gegaan naar vier bestuursleden en hebben ze allemaal gevonden. Wel is het zo dat wij in voorgaande jaren meestal vijf á zes aanmeldingen hadden voor de vier plekken. Dit jaar waren er voor het eerst sinds jaren maar vier aanmeldingen. Wij hebben diverse leden gevraagd waarom zij geen bestuursjaar wilden doen en de meest voorkomende reden was de boete die zou volgen als men door het bestuursjaar vertraging op liep.” Kernachtiger kan Veerle Huigen, secretaris bij studievereniging Flow 2010-2011 het probleem niet samenvatten. De langstudeerboete jaagt studenten angst aan.

Studenten die kiezen voor een bestuursjaar, kunnen beroep doen op het profileringsfonds. Uit dit potje worden parttime en fulltime beurzen betaald. Probleem is echter dat deze vergoeding maximaal het wettelijk collegegeld van een normaal studiejaar betreft (1.713 euro). Door die vergoeding konden studenten in het verleden een jaar met hun studie uitlopen, zonder dat ze dat geld kostte. Langstudeerders moeten echter een jaar extra collegegeld betalen en krijgen daarnaast een boete opgelegd van ongeveer 3000 euro, geld dat niet wordt vergoed door het profileringsfonds.

De drie Tilburgse studentenverenigingen Plato, Olof en Vidar zijn verenigd in de Stichting Overleg Tilburgse Studentenverenigingen (SOTS). SOTS-voorzitter David Langerak geeft aan dat de grote studentenverenigingen geen probleem hadden om een nieuw bestuur te vormen. “Dat komt omdat beide verenigingen een actief kader van leden hebben. De langstudeerboete gaat ook pas in 2013 in. Ik weet niet of die boete in de toekomst wel voor problemen gaan zorgen. Het zou kunnen dat minder studenten dan voor een zware commissie kiezen, die veel tijd kost. Aan de andere kant zijn studenten die een bestuursjaar doen, vaak goede en snelle studenten. Er wordt bij de selectie ook gekeken hoeveel studiepunten ze hebben en hoelang ze nog moeten studeren.” Jeroen Geurts, abactis bij Vidar licht de situatie bij zijn vereniging verder toe.  “We vangen wij ook signalen op dat het lastig gaat worden in de toekomst. Om die reden betreuren wij de maatregel ten zeerste. Wij zijn bang hier in de toekomst wel hinder van te ondervinden.”

Het probleem speelt overigens niet alleen in Tilburg. Zo maakte de Rotterdamse studentenvereniging Gaudium onlangs bekend de stekker eruit te trekken, omdat er niet voldoende studenten zin hadden in een actieve functie.

Jeroen Thys is voorzitter bij de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het overkoepelend orgaan van 46 studentengezelligheidsverenigingen waaronder Olof en Plato.  “Het Tilburgse beeld herkennen we ook landelijk. Veel bestuurskandidaten hebben last minute afgezegd uit angst voor studievertraging. Wij kregen bij de zoektocht naar een LKvV-bestuur zelfs nog afmeldingen in de tweede en derde sollicitatieronde. Studenten hadden met hun studieadviseur gesproken en besloten van een bestuursjaar af te zien. We zagen de problemen dit jaar wel aankomen. We hebben alle bij ons aangesloten verenigingen geadviseerd om eerder te starten met de werving. Dat heeft geholpen. Maar ik maak me wel zorgen voor de toekomst. De boete wordt in 2013 pas ingevoerd, mogelijk worden de problemen dan nog nijpender.”

De LKvV heeft een proefballonnetje opgelaten bij de overheid met het voorstel om studenten die een fulltime bestuursjaar doen, voor een jaar uit te schrijven bij de universiteit (zodat de klok niet doortikt). Tegelijkertijd moeten die studenten de mogelijkheid behouden om bij DUO geld te lenen en ook de universiteiten zouden geld mogen geven. Het ministerie staat positief tegenover dit plan, aldus Thys. Een regeling voor parttime bestuurders creëren, is lastiger. “Die studenten kunnen zich niet uitschrijven omdat ze parttime studeren. Ze kunnen hun bestuursuren bijhouden, maar het ministerie wil daar niet aan. Die zijn bang voor bureaucratische rompslomp.”

Hoe het zit bij de andere studie en studentenverenigingen lees je hier.

Op de website van Univers vind je een poll over de langstudeerboete. Ga jij harder studeren, nu de boete dreigt? Stem ook!  Een uitgebreid artikel over de situatie bij de diverse studie en studentenverenigingen in Tilburg, lees je in de papieren Univers van 22 september.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.