Overzicht: bestuursproblemen verenigingen

In hoeverre dupeert de langstudeermaatregel de Tilburgse studie en studentenverenigingen. Kunnen ze nog bestuurders vinden? Univers bracht de problematiek in kaart.

TIK-bestuur
“Ook het TIK-bestuur (verantwoordelijk voor de organisatie van de Tilburgse introductieweek) merkt dat er minder animo is onder studenten. “Het zoeken van een bestuur is dit jaar lastiger. We hebben nog niet voldoende mensen voor volgend jaar. De langstudeerboete is de nummer 1 reden waarom mensen afzien van een bestuursjaar. We hebben nog geen functies ingedeeld dus in principe zijn alle functies beschikbaar. Voorzitter, secretaris, functionaris PR, penningmeester en twee logistiek managers.”
Onno Brouns, bestuurslid TIK-Week.

De Smeetskring
“T.F.V “De Smeetskring” heeft haar bestuur voor het collegejaar 2011-2012 al enige tijd rond. Wel merken wij in gesprekken met onze leden dat ze eerder willen afstuderen (in 4 jaar) en dus de voorkeur geven aan studie boven een bestuursjaar. Of dit een correlatie heeft met de langstudeerregel, weten we niet.”
Michiel Berns, Vice voorzitter T.F.V. De Smeetskring

Aegee Tilburg
“Ook het nieuwe bestuur van AEGEE-Tilburg is nog onvolledig. We hebben momenteel twee kandidaat-bestuursleden. We zoeken nog naar minstens een persoon om het bestuur volledig te maken, maar nog drie extra personen zijn welkom. In het verleden is het zoeken naar bestuursleden voor AEGEE-Tilburg ook moeilijk geweest. Maar bij mijn weten zijn er altijd meer aanmeldingen dan twee geweest.”
Rianne van Asperen, bestuurslid European Affairs bij Aegee Tilburg.

Complex
“Onze zoektocht naar een nieuw bestuur liep tegen de verwachting in redelijk soepel. We hadden vrij snel zes geschikte kandidaten gevonden. Het enige noemenswaardige wat opvalt aan onze huidige selectie is dat er in tegenstelling tot andere jaren veel ouderejaars in zitten. Dit komt overeen met het idee dat eerstejaars liever eerst hun studie op orde willen hebben en dan pas tegen het eind van de bachelor de mogelijkheid bekijken om er dingen naast te gaan doen. Echter leert de ervaring vooral dat het aantal sollicitaties van jaar tot jaar sowieso verschilt, dus ik durf persoonlijk nog zeker niet van een trend te spreken.”
Thomas van Rooij, Secretaris, Studievereniging Complex 2010-2011

Animo
“Wij hebben ons nieuwe bestuur compleet. De zoektocht was niet veel lastiger dan vorig jaar. Mensen zijn enthousiast en bieden zichzelf aan. Verder is het moeilijk om daar veel over te zeggen, aangezien we pas twee jaar als aparte studievereniging bestaan. Maar ik heb het idee dat de langstudeerboete hier niet echt meespeelt. Het gaat bij Animo ook om parttime functies, die goed te combineren zijn met de studie en bijbaantjes.”
Simone van Rees, penningmeester studievereniging Animo 2010-2011

Emet Qenee
“Het bestuur was in november 2010 al rond. Omdat onze vereniging vorig jaar relatief veel nieuwe leden heeft gekregen, was het niet echt moeilijk om een nieuw bestuur te vormen.”
Hanneke Bassa, h.t. abactis Emèt Qenee

ELSA Tilburg
“Wij hebben voor aankomend jaar nog geen volledig bestuur helaas. Wij zoeken nog drie mensen. Dit jaar is lastiger geweest, omdat wij tot laat bezig zijn geweest met onze activiteiten (langer naar mijn mening dan afgelopen jaren). Verder hebben we afgelopen jaar binnen de commissies ouderejaars studenten gehad, die nu (bijna) klaar zijn met hun studie en dus geen bestuur kunnen doen.
Suzanne Kok, President ELSA Tilburg

Media Vita
“Het bestuur van Media Vita is voor komend academisch jaar volledig. Het kostte dit jaar wat meer moeite om het bestuur rond te krijgen, maar dat kwam vooral door persoonlijke problemen die niks met de bezuinigingen te maken hebben. Toch zien wij langzaam ook de problemen die de langstudeerdersmaatregelen gaan opleveren. De studie Theologie en de studie Religie in samenleving & cultuur zijn beiden kleine studies met weinig studenten. Deze studentenaantallen lopen ook steeds meer achteruit. Daardoor is de aanstroom van voltijdstudenten die lid worden van Media Vita ook kleiner geworden. Theologie is inclusief bachelor en master een studie van 6 jaar, dus wanneer straks de langstudeerdersmaatregelen van kracht gaan, zullen theologiestudenten waarschijnlijk minder snel geneigd zijn om actief te worden binnen Media Vita. Voor het komende jaar zijn we dus qua bestuur wel compleet, maar de grote vraag blijft of we de commissies kunnen gaan opvullen en zeker of we volgend jaar weer net zo betrekkelijk makkelijk een nieuw bestuur kunnen vormen.
Arnoud van Hulst, Externe Zaken Studievereniging Media Vita

UniPartners
“Voor ons is dit jaar de bestuurswerving erg lastig gebleken. Voorgaande jaren was eind mei/begin juni steeds een 6-koppig fulltime nieuw bestuur bekend. We hebben dit jaar gemerkt dat mensen later beslissen of ze een bestuursjaar willen doen en ook schrikken fulltime functies erg af. Na veel extra acties en extra promotie, waarbij we op een gegeven moment ook parttime functies zijn gaan aanbieden, hebben we nu 4 fulltime bestuursleden gevonden. Een van deze fulltimers neemt zelfs twee functies op zich. Dit betekent dat we nu alleen nog op zoek zijn naar een penningmeester.”
UniPartners Tilburg, Lianne Heijnen, HR-manager / projectmanager

Magister JFT
“Wij hadden ons bestuur eind juni rond, maar hebben wel gemerkt dat er mensen aarzelden of twijfelden doordat de langstudeerdersboete boven hun hoofd hing. Dit heeft ons zeker kandidaten gekost voor het bestuur. We zijn niet op de hoogte van de zoektocht van eerdere jaren, maar het heeft ons wel redelijk wat moeite gekost om het bestuur uiteindelijk rond te krijgen.”
Roy van Helvoirt, Secretaris Magister JFT

Polis
“Het bestuur 2011-2012 is bij Polis volledig gevuld. Op de aanmeldingsdatum van 15 april hadden wij tien sollicitanten voor zes bestuursfuncties. Als een van weinig verenigingen hadden wij dus een ruime keuze. Onze zoektocht is niet lastiger ervaren dan andere jaren. Wel hebben wij gemerkt dat geïnteresseerden in een bestuursfunctie langer en bewuster hebben nagedacht over deelname aan de sollicitatie i.v.m. de langstudeermaatregel en de mogelijke gevolgen. Daarnaast zijn de personen die het afgelopen jaar in het eerste studiejaar zaten terughoudender dan andere jaren. Geluiden die wij hebben opgevangen gingen met name over dat deze studenten onzeker zijn of zij hun bachelor binnen drie jaar gaan halen en het daarom niet aandurven om in het tweede studiejaar een bestuursfunctie te vervullen.”
Robin Fens, secretaris & Vicevoorzitter studievereniging POLIS

Integrand
“We hebben dit jaar iets meer moeite moeten doen om aan bestuursleden te komen. Toch is het ons gelukt om op volle sterkte te komen. Wat ons betreft is er dus niet al te veel te merken van de langstudeermaatregel.”
Pieter van Pelt, Integrand

Versot
De FSW verenigingen hebben allemaal veel problemen ondervonden bij het zoeken naar een nieuw volledig bestuur. Wij hebben lange tijd slechts één kandidaat gehad, die zich kandidaat stelde als voorzitter. De secretaris en de PR hebben erg lang getwijfeld, zelfs tot aan twee weken voor de de bestuursoverdracht. De penningmeester heeft zich twee dagen voor de overdracht aangemeld, als zij zich niet had aangemeld hadden we de functie van PR moeten laten vervallen of moeten verdelen onder de overige bestuursleden. Dit zou de taken nog zwaarder maken. Het probleem wat wij steeds gehoord hebben, ook van anderen die overwogen hebben om een bestuursjaar te doen, is hoofdzakelijk de langstudeerregel. Men is bang voor de boete en wil door een bestuursjaar te doen niet riskeren deze boete te ontvangen. Zelfs het aftredende bestuur begrijpt deze instelling – hadden wij geweten dat we deze boete zouden riskeren, hadden we de keuze om een bestuursjaar te doen wel langer overwogen.  Het is dus zeker erg lastig geweest voor ons om een voltallig bestuur te vinden. Het is meestal zo, dat er meer gegadigden zijn dan bestuursplaatsen.
Malika Waijers, PR-functionaris Studievereniging Versot 2010-2011

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.