Nederlanders willen politici die beter luisteren
Hoewel de democratie in Nederland op massieve steun kan rekenen, zijn er wel onderdelen in het systeem waar Nederlanders minder enthousiast over zijn. Met name de binding met politieke partijen en het vertrouwen in politici vermindert gestaag. Dat blijkt uit het rapport ´Legitimiteitsmonitor Democratisch Bestuur´, opgesteld door Tilburgse wetenschappers.
De Legitimiteitsmonitor is dit jaar voor het eerst opgesteld door de Tilburgse onderzoekers Frank Hendriks, Julien van Ostaaijen en Marcel Boogers. De monitor ordent een groot aantal onderzoeksstatistieken van de afgelopen decennia en onderzoekt hoe het democratisch bestuur in Nederland wordt ervaren en beoordeeld.
Over het algemeen blijkt het vertrouwen in de overheid en de ambtenarij relatief hoog te zijn, hoewel dit sinds eind jaren ´90 wel is gedaald en tegenwoordig erg veranderlijk is.
Een opvallend onderzoeksresultaat is dat grote groepen van de onderzochte populaties politiek niet erg belangrijk vinden en veronderstellen dat de politiek ook weinig belang stelt in hen. Steeds meer mensen laten zich cynisch uit over Kamerleden die niet op het algemeen belang zouden letten en het contact met de burgers zouden verliezen. Ongeveer 50 procent vindt dat politici arrogant zijn en dat ze alleen in de stem van burgers geïnteresseerd zijn en niet in hun mening.
Ook het totaal aantal formele leden van politieke partijen is door de jaren heen fors gedaald. Een ruime meerderheid heeft niet het gevoel dat men aanhanger is van een politieke partij.