Geen verhaalsrecht voor studenten
Er komt geen aparte wetgeving voor studenten om schade te verhalen op hun opleiding als die in gebreke blijft. Staatssecretaris Zijlstra vindt de bestaande klachtenprocedures van scholen en universiteiten afdoende.
De Tweede Kamer had om een specifiek recht op schadevergoeding voor studenten gevraagd, maar staatssecretaris Zijlstra ziet er niets in. Het zou de claimcultuur onder studenten alleen maar bevorderen. Het verhaalsrecht dat de Tweede Kamer voor ogen had zou onder andere betrekking hebben op onderwijs- en examenzaken zoals ontevredenheid over het aantal contracturen, de beschikbaarheid van goede voorzieningen, de verhouding hoor-werkcolleges en de kwaliteit van de docenten.
“Het is inderdaad een gevaarlijke zet om een verhaalsrecht op te nemen in onderwijs- en examenregelingen”, zegt Mies Hezemans, studentendecaan van Tilburg University. “Verhaalsprocedures kosten ontzettend veel tijd en geld, en in het onderwijs is niet alles tot op de decimaal achter de komma vast te leggen. Helemaal niet met de huidige bezuinigingen in het Hoger Onderwijs. En het gevaar bestaat dat, wanneer je zo’n recht vastlegt, je in een onnodige claimcultuur beland. Het gaat ten koste van de flexibiliteit van het onderwijs.”
Studenten die ontevreden zijn over de kwaliteit van hun opleiding kunnen nu bij hun faculteit of universiteit een klacht indienen. Volgens Hezemans zijn dit er bij Tilburg University ‘een handjevol per jaar’. “Een klacht wordt onderzocht en waar nodig een regeling getroffen. De student krijgt bijvoorbeeld een schadevergoeding van twee maanden collegegeld.” Hezemans: “Klachten moet altijd naar redelijkheid en billijkheid worden afgehandeld en dit gebeurt ook. Ik denk dat onze regeling voldoende is.”
De staatssecretaris is overigens wel van mening dat het heel duidelijk moet zijn wat een student redelijkerwijs aan onderwijskwaliteit mag verwachten. Opleidingen zijn nog niet wettelijk verplicht om in het onderwijs- en examenreglement vast te leggen hoe hun onderwijs eruit ziet. Hier kunnen studenten zich dus niet op beroepen als ze een klacht indienen. Zijlstra wil opleidingen verplichten hierover duidelijkheid te verschaffen