Investeren in aandelen lucratiever dan kunstinvestering

Investeren in aandelen lucratiever dan kunstinvestering

Investeringen in kunst lonen, ook na aftrek van inflatie, maar leveren minder op dan aandelen. Opvallend is dat meesterwerken, olieverfschilderijen en naoorlogse kunst, de laatste vijftig jaar meer in waarde zijn gestegen dan de rest van de markt. Dat concludeert UvT’er Christophe Spaenjers die onderzoek deed naar rendementen op de aankoop van verzamelobjecten, vooral van kunst en postzegels.

Spaenjers meet op precieze wijze de winst in dergelijke investeringen over een lange termijn. Hij concludeert onder meer dat de rendementen op die investeringen in het algemeen positief zijn, maar lager dan rendementen op aandelen.

Hij laat dat zien aan de hand van unieke cijfers van 1900-2009: het gemiddelde jaarlijkse rendement (na aftrek van inflatie) van postzegels, kunstwerken en violen varieert van 2.5% tot 2.9%, maar aandelen brachten 5.3% op. Door de hoge transactiekosten en risico’s enerzijds, en de hoge aankoopprijzen anderzijds, is kunst sowieso vooral interessant als belegging voor de zeer vermogende investeerders met een lange termijn horizon.

De prijs van verzamelgoederen fluctueert onder invloed van verschillende macro-economische variabelen. Zo zal de prijs van postzegels omhoog gaan in tijden van hoge onzekerheid over de toekomstige inflatie, maar dat is niet het geval voor kunst. Postzegels zijn – net als goud en diamanten – gemakkelijker op te bergen en te transporteren dan schilderijen. Omgekeerd duwt een groeiende inkomensongelijkheid de prijs van topkunst omhoog, maar niet per definitie die van postzegels of minder bekende kunst.

Spaenjers promoveert op maandag 19 september om 14.00 uur in de aula van de universiteit op het proefschrift ‘Essays in alternative investments.’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.