Miljoenennota: 31,5 miljard voor onderwijs
Het kabinet geeft het komend jaar 31,5 miljard euro uit aan Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Onderwijs is daarmee een van de ‘grootverdieners’. Alleen Zorg (74,5 miljard) en Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt (69,6 miljard) krijgen meer geld.
Dat blijkt uit de Miljoenennota, die dinsdag wordt gepresenteerd. De nota lekte eerder uit door een fout van de overheid. Het document bleek al op een daarvoor gemaakte website te staan. Het webadres was nog geheim, maar niet moeilijk te raden.
Het kabinet ontziet het onderwijs bij zijn maatregelen voor gezonde overheidsfinanciën, zo staat in de nota. “De kwaliteit van het onderwijs moet omhoog. Het kabinet streeft naar een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en neemt maatregelen voor opbrengstgericht werken, meer excellentie, betere leraren en sneller ingrijpen bij zwakke scholen.” Via prestatieafspraken over onder meer kwaliteit en benutting van kennis krijgen mbo’s, hogescholen en universiteiten meer prikkels om te excelleren.
Het aantal studenten stijgt, daardoor zullen ook de uitgaven voor de studiefinanciering toenemen, verwacht het kabinet. Daarnaast doen studenten gemiddeld een steeds groter beroep op studieleningen. De ontvangsten bij de studiefinanciering stijgen ook doordat er meer geleend wordt en dus ook meer rente ontvangen wordt.
De reacties op de miljoenennota zijn wisselend. Zo stelt de landelijke studentenorganisatie ISO vast dat het kabinet torenhogen ambities voor het hoger onderwijs formuleert. Volgens het ISO blijven de euro’s om dit echt te realiseren achterwege.
“Wij willen een eerlijk verhaal van het kabinet, de totale uitgaven van het wetenschappelijk onderwijs dalen in 2012 en in het hbo dalen de uitgaven van de overheid in 2012 en 2013,” zegt ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers. De ambities moeten dus bijgesteld worden of de regering moet wel meer geld beschikbaar maken voor onderwijs en onderzoek zo stelt de studentenorganisatie.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) geeft aan dat het kabinet volgens haar “dezelfde boodschap heeft als vorig jaar; mond vol van kwaliteit en excellentie, maar er wordt nog steeds bezuinigd op passend onderwijs en geschermd met prestatiebeloning terwijl dat niet werkt”.