Rob Witte: groeiende groep heeft weerstand tegen overheid
Het anti-establishmentgevoel is groeiende in Nederland. Rellen tegen de politie, zoals die in augustus in Engeland uitbarstten, kunnen ook hier gebeuren. Dat zegt de Tilburgse politicoloog en criminoloog Rob Witte in een interview met Univers.
Hoewel Nederland nauwelijks een geschiedenis kent van rellen kent die overslaan naar andere steden, veranderde dit voor het eerst na de moord op Theo van Gogh, zegt Witte. In vele gemeenten deden zich incidenten voor. “Net als in Londen kunnen ook hier de spanningen tussen groepen mensen en de politie oplopen, waarbij een klein incidentje tot enorme reacties kan leiden. Denk aan de rellen in de Utrechtse wijk Ondiep in 2007. Uit onderzoeken blijkt dat een groeiende groep mensen weerstand heeft tegen de overheid.”
Volgens Witte is het anti-establishmentgevoel veel sterker dan vijftien, twintig jaar geleden. “Het is opmerkelijk dat mensen zeggen zich minder veilig te voelen, terwijl tegelijkertijd de criminaliteitscijfers dalen. De wereld wordt steeds groter, het gevoel van bescherming door de overheid neemt af, en daarmee ook het vertrouwen in de politiek. Het gevaar bestaat dat burgers vaker voor eigen rechter gaan spelen, bijvoorbeeld toen een buurt in Helmond zelf een knokploeg bij elkaar wilde trommelen. In onzekere tijden reageren mensen heftiger. Deze ontwikkeling ligt ook achter de Londense rellen.”
In de papieren editie van Univers van september vind je een langer interview met Witte.