Tilburg Studentenstad: alles verloopt volgens plan
De nota Tilburg Studentenstad werpt haar vruchten af. Zowel inhoudelijk, plantechnisch als financieel, verloopt het programma naar wens. Dat staat in een tussenevaluatie van de in 2010 opgestelde nota.
Tilburg formuleerde in 2010 meerdere doelstellingen. Zo moest de stad een beter imago als studentenstad krijgen, moeten studenten in de stad beter gefaciliteerd worden en moesten ze geprikkeld worden om zich in te zetten voor de stad. Tevens moesten studenten na hun studie behouden blijven voor de stad of regio. “Het was een ambitieus programma, maar een jaar later kunnen we vaststellen dat het goed loopt,” zo zegt Pieter Siebers, kennismakelaar bij de gemeente Tilburg, in een interview met Univers.
De campagne Tilburg is Thuis, opgestart om het imago bij scholieren te verbeteren, is succesvol. De bijbehorende site werd tot en met juli 2011 bezocht door 58.012 unieke bezoekers, een bijbehorende Hyves-pagina heeft 11.000 vriendjes. Siebers: “Maar het imagoprobleem van Tilburg is breder dan alleen Tilburg studentenstad. Het imago van Tilburg is tamelijk nondescript. Op alle factoren blijken mensen van buiten de stad niet zo’n goed beeld van Tilburg te hebben. We gaan Tilburg de komende jaren onder meer als kennisstad profileren. Een campagne van twee jaar is niet genoeg om het beeld te veranderen.”
In de nota zijn meerdere maatregelen opgenomen om studenten met hun kennis en kunde te betrekken bij de stad. Zo wonen sinds juni 2011 in Tilburg-West in twee huizen studenten die een lagere huur betalen. In ruil door die huurverlaging, moeten ze hun expertise 15 uur per week inzetten voor de stad. Siebers: “Het gaat om diverse taken. Huiswerkbegeleiding, juridisch advies enzovoorts. Het ligt eraan waar in de buurt behoefte aan is. Binnenkort hebben we een gesprek om te zien hoe het gaat.”
Een laatste speerpunt is het behouden van studenten voor de stad na hun studie. Met de afdelingen Economie en Ondernemerszaken is een acquisitieaanpak ontwikkeld om bestaande bedrijven voor de stad te behouden en nieuwe dienstverleners te trekken. In 2011 wordt in pilotvorm met tien geselecteerde bedrijven samen met de UvT gesproken over intensivering van kennissamenwerking, traineeships en stages. Siebers: “De gemeente richt zich tevens meer op het binnenhalen van werkgelegenheid voor hoger opgeleiden. In 2010 heeft in Accountants en adviesorganisatie ABAB zich in de stad gevestigd, dat is een goed voorbeeld van die inspanning.”
Het Tilburgse college heeft besloten dat ook na januari 2012, de datum dat de nota Studentenstad afliep, het huidige beleid rondom studenten voortgezet wordt. Siebers: “Dat is zeer belangrijk. We zullen een en ander dat niet langer als project voortzetten, maar structureel in ons gemeentelijk beleid opnemen.”