Opinie: universiteiten lijden aan belijdingsangst
Deze belijdenisangst is te begrijpen als een onderdeel van de voortdurende zoektocht naar een eigen identiteit. Deze universitaire secularisatie heeft direct te maken met een modieus multiculturele gevoeligheid: alle termen die niet-christenen kunnen beledigen, worden geschrapt. Bovendien wil geen enkele universiteit geassocieerd worden met de op dit moment door schandalen geplaagde r.k.-kerk. En de verhouding tussen geloof en rede ligt sowieso al decennia bijzonder moeilijk op de academie. Hoe zou je objectief onderzoek kunnen doen als je ingebed bent in een religieuze traditie, is dan de retorische vraag.
De ironie van de hele situatie is dat VU, RU en UvT juist gebruik zouden kunnen maken van hun religieuze wortels, namelijk als middel om jezelf te onderscheiden van al die andere universiteiten. De pogingen van ‘de drie’ om zich meer en meer te onderscheiden op basis van objectieve posities in internationale ranglijsten komt bij veel studenten niet overtuigend over. Bovendien doen alle universiteiten dat al.
De nieuwe studenten gebruiken (ook) subjectieve criteria om een universiteit uit te zoeken: een sterke eigen identiteit van de onderwijsinstelling waar ze bij willen horen. De confessionele universiteiten hebben in hun christelijke traditie een enorme schat om juist dit subjectieve potentieel aan te boren. Het is nu nog een kwestie van durf.”
Frank G. Bosman is cultuurtheoloog en verbonden aan de Tilburg School of Catholic Theology. Deze opinie verscheen eerder op de Rooms-katholieke website Isidorusweb.