Piekeraars kunnen slecht omgaan met diagnose kanker
Mensen met een optimistische levenshouding voelen zich na de diagnose ‘kanker’ beter dan mensen met een negatieve instelling. Dat schrijft UvT’er Floortje Mols in het Journal of Affective Disorders. Mensen met een zogenoemd ‘type D persoonlijkheid’ zijn doorgaans zwaar op de hand en binnenvetters, wat het genezingsproces niet bevordert.
Mensen met een type D persoonlijkheid voelen zich slechter na de diagnose kanker, volgens Mols. ‘D’ ers’ hebben last van zwaarmoedigheid en ze piekeren veel. Ook hebben ze vaak weinig zelfvertrouwen, waardoor ze hun problemen liever voor zichzelf houden dan er over te praten.
Uit eerder onderzoek had Mols al ontdekt dat deze combinatie – negativiteit en sociale teruggetrokkenheid – voor mensen met hart- en vaatziekten zeer nadelig is. Nu blijkt dit dus ook voor patiënten met kanker het geval te zijn. Mols benadrukt dat de type D persoonlijkheid niet verward moet worden met een depressie. Een depressie kan overgaan, er zijn behandelingen voor. Dat is bij een type D persoonlijkheid niet het geval.
Lees hier het artikel ‘Type D (distressed) personality is associated with poor quality of life and mental health among 3080 cancer survivors’ in het Journal of Affective Disorders.