‘Benoeming van Donner is verzwakking democratie’
Als minister Piet Hein Donner (CDA) de nieuwe vicepresident van de Raad van State wordt, is dat een verdere verzwakking van de Nederlandse democratie. “In een democratie moet de macht tussen fundamentele instituties niet geconcentreerd, maar gespreid zijn. En de burger heeft het recht daar getuige van te zijn,” zo meent Gerard Drosterij, politiek filosoof aan de Universiteit van Tilburg.
“Het politieke klimaat is veranderd. In de hoogste kringen wordt de voorkeur gegeven aan het uitbreiden van de eigen machtspositie met de steun van de publieke opinie boven het in stand houden van een evenwichtig democratisch systeem. Voor dat laatste moet een politicus boven de partijen willen staan en niet steeds zijn politieke agenda laten prevaleren. Bovendien moet hij scherp inzicht in machtsverhoudingen hebben en eer stellen in de uitoefening van die politieke evenwichtskunst,” aldus Drosterij in het Brabants Dagblad.
“De macht van instituties moet georganiseerd en gespreid worden. Zou Piet Hein Donner de nieuwe vicepresident van de Raad van State worden, dan betekent dat een verdere afbraak van democratische jurisdictie. Een zo belangrijk instituut onderdeel te laten worden van belangenpolitiek zou een politiek dieptepunt zijn. Het kabinet zou zich schuldig maken aan machtsmisbruik, niet alleen omdat Donner dan zijn eigen wetten zou moeten keuren (waar praktische oplossingen voor te verzinnen zijn) maar ook omdat hij als minister van Binnenlandse Zaken (samen met de minister van Justitie) formeel ook over dit besluit gaat.”