Universiteitsraad heeft vraagtekens bij reorganisatieplan
De fracties van de Universiteitsraad zijn niet gelukkig met het reorganisatieplan zoals dat door het College van Bestuur aan hen is voorgelegd. De studentenfracties Front en SAM zijn boos over de geplande daling van het aantal studentenwerkplekken. En de Abvakabo-fractie is ongerust over de signalen dat sommige diensten het reorganisatieplan aangrijpen om van niet goed functionerende werknemers af te komen.
Momenteel telt de campus duizend computerwerkplekken voor studenten. Vanwege de reorganisatie wil het CvB de helft van die plekken laten vervallen. Een absolute no go, aldus SAM en Front die zeggen dat er nu vaak al een tekort aan de computerwerkplekken is en die eisen dat het voorstel uit het reorganisatieplan wordt gehaald.
De Abvakabo-fractie en Onafhankelijken-fractie hebben beiden moeite met de geplande gedwongen ontslagen die de universiteit wil doorvoeren. De fracties willen geen enkel gedwongen ontslag toestaan. Korrie van Helvert (Abvakabo). “We denken niet dat gedwongen ontslagen nodig zijn. Er kan nog bezuinigd worden op de maatregelen uit pakket C (verbetervoorstellen om de samenwerking tussen faculteiten en diensten te verbeteren). Ook gaat het om bezuinigingen over een periode van vier jaar. In die tijd gaan voldoende mensen vrijwillig weg. Wij hebben tevens concrete signalen uit organisatie dat het reorganisatieplan wordt gebruikt om personeelsproblemen op te lossen. Een dienst hoeft niet naar de rechter om van niet functionerend personeel af te komen en het kost hen weinig, want het geld komt uit het reorganisatiefonds. Ook hebben we zorgen over de achterblijvers, die mogen niet overbelast raken met werk.”
Collegevoorzitter Hein van Oorschot bestrijdt dat het plan gebruikt wordt om ‘wat mensen te lozen’. “Want zo klinkt het op de manier dat de Avbakabo-fractie het brengt. Wat mij betreft moet er een inhoudelijke argumentatie zijn om met werkzaamheden op te houden of om ze anders in te richten. Het kan zijn dat er in sommige gevallen mensen op een taak hebben gezeten die niet goed gefunctioneerd hebben, maar het gaat ook om mensen die zeker wel functioneren.”
Van Oorschot denkt ook niet dat de achterblijvers overbelast raken door het vele werk. “Binnen onze instelling zijn in loop van de jaren dingen gebeurd, waarvan de toegevoegde waarde langzaam is afgenomen. Maar die dingen modderen in een organisatie vaak door, zeker als we financieel ruim zitten. Er is daardoor niet kritisch naar de zaken gekeken, maar we kunnen zeker een aantal dingen schrappen zonder dat iemand iets merkt.”
De collegevoorzitter ging ook in op de nieuwbouwplannen voor de Faculteit Sociale Wetenschappen, dat nu in het verouderde Prismagebouw gevestigd is. “Een deel van gebouw P blijft mogelijk staan, het gaat om de middelste toren van steen. De laagbouw willen we wel (deels) slopen.”
Van Oorschot blijft achter zijn voorstel omtrent de studentenwerkplekken staan. “In tentamenperiodes zijn er te weinig werkplekken, maar studenten hebben dan ook meestal geen pc nodig, maar een rustige werkplek. Met de opkomst van moderne middelen zoals laptops en tabletpc’s , verdwijnt de traditionele pc ook stapje voor stapje uit ons dagelijks gebruik. We hebben een goed wifi-netwerk, ik vind het voorstel zoals het er nu ligt dan ook alleszins redelijk.”
De Universiteitsraad praat 4 november verder over het plan. De medewerkersfracties hebben instemmingsrecht, de studentenfracties hebben alleen adviesrecht, tenzij het over studentenvoorzieningen (zoals de pc’s) gaat.