Het leven van Diederik Stapel, een overzicht

Zijn naam was even trending op Twitter, alle kranten staan er bomvol mee. Wie is Diederik Stapel, wat deed hij in het verleden. Hieronder een overzicht.

1966: Diederik Alexander Stapel wordt geboren in Oegstgeest. In 1985 rondt hij daar de middelbare school af.

1991: Stapel studeert cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam, zowel in de psychologie als de communicatiewetenschap.

1997: Stapel promoveert aan de UvA cum laude in de sociale psychologie. Zijn onderzoek gaat over  de invloed van de omgeving op de eerste indruk die iemand maakt.

1999: Stapel wint de Jos Jaspers Early Career Award van de European Association for Experimental Social Psychology.

2000: Stapel wordt benoemd tot hoogleraar Cognitieve Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.  Hij werkt hier tot 2006 en begeleidt diverse promovendi. Met een van deze post docs krijgt hij het aan de stok. De promovendi  eist inzage in de data die hij van Stapel kreeg voor een onderzoek. Er ontstaat een hoogoplopend conflict en de post doc vertrekt. Later zeggen ingewijden dat hij is weggetreiterd door Stapel.

2003: Stapel ontvangt een Pionier-subsidie van NWO. Deze subsidies gaan alleen naar jonge, veelbelovende onderzoekers met hoogleraarskwaliteiten en geven hen de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep op te zetten.

2006: Diederik Stapel komt in dienst van de UvT als hoogleraar Cognitieve en Sociale Psychologie. In  Tilburg is hij initiator van het Tilburg Institute for Behavioral Economics Research (TIBER)

2007: Stapel krijgt een Early Career Award van de Society for Personality and Social Psychology.

2009: Stapel wint de Career Trajectory Award van de Society for Experimental Social Psychology.

2010: Stapel wordt in Tilburg aangesteld als decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW). Hij volgt daarmee Theo Verhallen op.

19 augustus 2011: Zeker 200 bezoekers, grotendeels  internationale wetenschappers, komen op het TIBER-congres af. Keynotespeaker is Dan Ariely.  Hij gaat in op  oneerlijkheid en het voorkomen daarvan.

Eind augustus 2011: Rector magnificus Philip Eijlander krijgt een melding dat Stapel zou frauderen met onderzoeksgegevens.  De melding komt van een andere hoogleraar Sociale Psychologie, Marcel Zeelenberg. Die is weer gewaarschuwd door drie  jonge onderzoekers die tegen hem hadden verteld dat de onderzoeksmethoden van Diederik Stapel niet klopten.

8 april 2011: Stapel publiceert een artikel in Science van een onderzoek waaruit blijkt dat troep op straat leidt tot meer discriminatie. Later blijkt dat dit onderzoek geheel berust op fictieve data.

5 september 2011: Tijdens de opening van het academische jaar krijgt Yana Avramova de dissertatieprijs voor haar proefschrift  How the mind moods. Een dag later blijkt dat de door Stapel aangeleverde data, besmet is.

7 september 2011: de UvT komt met het nieuws naar buiten dat Stapel on non-actief is gesteld. Er wordt een vertrouwenscommissie gevormd  die het werk van Stapel gaat onderzoeken. In de commissie zitten de Nederlandse psycholinguïst Pim Levelt (voorzitter), Marc Groenhuijsen, hoogleraar bij FRW en Jacques Hagenaars, emeritus hoogleraar bij FSW.

7 oktober 2011. De promotie van Marijn Meijers op het proefschrift ‘Making it easy to be green’ die voor deze dag staat gepland, wordt uitgesteld. In enkele van de empirische studies is gebruik gemaakt van data die afkomstig zijn van Stapel.

31 oktober 2011: onder grote persbelangstelling presenteert de commissie Levelt haar interim- rapport. Stapel blijkt al jaren lang te frauderen. Bij slechts 7 van de 21 promoties die Stapel in Groningen en Tilburg heeft begeleid is geen sprake van valse data. Bij de andere 14 proefschriften bestaat zekerheid of serieuze verdenking van fraude.  30 artikelen van Stapel in diverse tijdschriften op het terrein van de sociale psychologie bevatten gefingeerde data. Tientallen andere publicaties worden nog onderzocht. Een vervolg-onderzoek moet meer duidelijkheid geven.

1 november 2011:Het bekende wetenschappelijke tijdschrift Science publiceert een Editorial Expression of Concern waarin het de lezers waarschuwt voor onjuiste informatie in eerdere publicaties van Stapel in het magazine.

10 november 2011: De KNAW richt een onderzoekscommissie op die gaat bekijken hoe onderzoekers uit verschillende disciplines omgaan met onderzoeksgegevens, en wat daaraan eventueel verbeterd kan worden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.