Meerdere instroommomenten in master vanwege harde knip
De Universiteit van Tilburg overweegt bij meerdere masters extra instroommomenten in te voeren. Hiermee moet voorkomen worden dat studenten –na de invoering van de harde knip- studievertraging oplopen. Het gaat om de master Human Resource Studies van de Faculteit Sociale Wetenschappen en de research master van de Faculteit Rechtswetenschappen.
Bij theologie (TST) zijn er momenteel twee masters: de Master Theologie en de Master Christianity & Society. “Voor de eerste is het geen probleem een tweede instroommoment te creëren. Dat is nu niet het geval, maar zal gebeuren indien er door studenten om gevraagd wordt. Voor de tweede is dit momenteel niet haalbaar, vanwege de lage studentenaantallen. Als de master meer studenten gaat trekken is een tweede instroommoment bespreekbaar, ” schrijft het College van Bestuur in een voorstel over de harde knip aan de universiteitsraad.
Het CvB wil door met meerdere instroommomenten te werken, voorkomen dat de UvT studenten verliest die elders wel halverwege het jaar in kunnen stromen, maar niet in Tilburg. “Er kunnen echter argumenten zijn om vast te houden aan één instroommoment in de master in september, bijvoorbeeld bij sterk curriculair opgebouwde opleidingen.”
Parallel aan de discussie over het hanteren van meerdere instroommomenten voor de master speelt de discussie over het hanteren van meerdere momenten voor de bachelorthesis. Wanneer er twee instroommomenten voor de master bestaan, maar slechts één instroommoment voor de bachelorthesis, zal er voor de student alsnog onnodige studievertraging ontstaan. “Daarom lijkt het logisch dat wanneer er twee instroommomenten zijn voor de master er ook twee momenten zijn voor de bachelorthesis. Als er duidelijke redenen zijn voor het hanteren van een enkel instroommoment in de master, is het ook te beargumenteren dat er slechts een instroommoment voor de bachelorthesis is,” aldus de bestuurders.
Overigens kunnen studenten bij zaken zoals ziekte, zwangerschap, bijzondere familieomstandigheden, bij de examencommissies een verzoek indienen om uitgezonderd te worden van de harde knip.
Het voorstel wordt in december in de universiteitsraad besproken.