Tilburg-Eindhoven 1-0
Het estafettedebat over succesvol ondernemen werd gisterenmiddag afgesloten met een debatwedstrijd in de Tilburgse raadszaal. Tilburgse hbo en wo-studenten namen het op tegen studenten uit Eindhoven, waarbij een Tilburgse student de hoofdprijs, een iPad, won.
Naar aanleiding van de Global Entrepreneurship Week van 14 tot en met 18 november 2011 gingen Tilburgse en Eindhovense studenten van de UvT, de TU Eindhoven, ROC, Avans, NHTV en Fontys Hogescholen met elkaar in debat over ondernemerskwesties.
Een jury bestaande uit Erik de Ridder (wethouder van gemeente Tilburg), Johan Sebregts (Starterslift), Henk Bosman (Kamer van Koophandel Brabant) en Karen Romme (ondernemer en auteur van ‘Calimeromarketing’), beoordeelde de debatvaardigheden van de studenten en de kwaliteit van hun argumenten. Tijdens haar introductiespeech verklapte Romme al één ondernemerswijsheid aan de studenten: ‘zorg ervoor dat er meer geld binnenkomt dan eruit gaat’.
Met de eerste stelling in het debat ‘de EU is een beperking voor Nederlandse ondernemers’ hadden de ondernemers in spé duidelijk moeite. Tegenstanders van de stelling moesten een rood petje opzetten, voorstanders konden hun pet laten liggen. Student Jeffrey (zonder pet) nam uiteindelijk het woord en pleitte met een Brabants accent vurig voor de EU. ‘Als we ons éige goan opdelen, wordt het niks. Allén bende toch minder stérk.’
Helaas voor Jeffrey won hij geen prijs in dit slotdebat, de eerste, tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar Karel, Martijn en Mark. Zij lieten zich stevig gelden tijdens de tweede discussie over de stelling ‘zzp’ ers zijn de redding voor de Nederlandse economie.’ “Ja”, vonden sommigen. “Ze houden noodlijdende bedrijven toch overeind.” “Nee”, zeiden anderen. “Bedrijven kunnen beter investeren in duurzame oplossingen.” De jury koos uiteindelijk UvT’ er Karel als ‘debater van GEW2011’. Hij kreeg een iPad uitgereikt.
Volgens Ivo George van het Brabants Centrum voor Entrepreneurship is er een groot verschil in communicatieve vaardigheden tussen Tilburgse en Eindhovense studenten. “De meeste bèta’s haal je er makkelijk uit, maar gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Daarom is het juist zo interessant en leuk om een dergelijk debat te organiseren.” Volgens de jury is een gezamenlijke activiteit zoals deze heel goed om elkaar te inspireren en de geesten te scherpen.