Hoger opgeleiden verwerken ellende beter

Echtscheiding, ontslag, gehandicapt raken, het zijn misschien memorabele, maar niet de meest leuke gebeurtenissen in een mensenleven. Promovendus Jornt Mandemakers onderzocht in hoeverre sociaal-economische omstandigheden, zoals het opleidingsniveau, van invloed zijn op de verwerking van al het leed.

Het is al langer bekend dat mensen die laag op de sociaal-economische ladder staan een groter risico lopen om negatieve gebeurtenissen in hun leven mee te maken, dan mensen die het economisch gezien beter hebben. Nu blijkt uit het onderzoek van Mandemakers dat mensen met minder zogenoemde ‘sociaal-economische hulpbronnen’ ook nog eens kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van deze gebeurtenissen.

Volgens Mandemakers vormen die hulpbronnen, vooral het opleidingsniveau, een schild tegen de psychische gevolgen van een echtscheiding, echtscheiding van de ouders, het krijgen van een ernstige lichamelijke handicap en ontslag. Vooral bij de situaties gehandicapt raken en ontslag zijn de verschillen groot.
Jongeren met een hoge opleiding die gehandicapt raken, melden veel minder klachten dan diegenen met een lager opleidingsniveau. Hoger opgeleiden hebben volgens de onderzoeker meer cognitieve vaardigheden en hadden betere banen voordat ze gehandicapt raakten.

Bij een scheiding maakt Mandemakers een belangrijk verschil tussen mannen en vrouwen. Zo blijkt dat hoger opgeleide vrouwen minder last van echtscheiding ondervinden, en lager opgeleide mannen juist meer.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.