Waarden Europa in kaart gebracht

Een ruime meerderheid van de Europeanen juicht Europese eenwording toe, maar weinig Europeanen voelen zich Europees. Er zijn nog steeds grote verschillen in waarden tussen de verschillende Europese regio’s (West, Zuid, Centraal en Oost) maar vooral in Centraal-Europa zijn waarden gemoderniseerd. Dat zijn enkele bevindingen uit de Atlas of European Values, die vandaag op de UvT wordt gepresenteerd bij de conferentie The Value(s) of Europe.

De waarden in Oost- en West-Europa groeien naar elkaar toe. De trend naar meer individuele vrijheid en tolerantie is in West-Europa gestopt.

De Atlas bevat een keur aan gegevens, weergegeven in zo’n 200 kaarten en diagrammen, over hoe de Europeanen in 48 landen denken over uiteenlopende zaken als religie, immigratie, seksualiteit, democratie, werk, gezin, man/vrouw-verhouding, moraliteit.

Enkele bevindingen uit de Atlas of European Values op een rij:

-Europeanen blijven vrij traditioneel als het om familie gaat. Huisje-boompje-beestje is nog steeds het ideaalplaatje en trouw wordt gezien als de belangrijkste succesfactor voor een huwelijk. En hoewel de alleenstaande vrouw geaccepteerd is, vinden Europeanen dat het voor het kind beter is wanneer er een vader is.
-Ondanks het hoog scheidingspercentage blijft het huwelijk populair.
-In Noord-Europa wordt vreemdgaan meer getolereerd dan in Zuid-Europa. -Oost-Europeanen die homoseksuelen tolereren, willen hen echter niet als buren.
-Europeanen zijn nog steeds religieus, maar geloof is steeds meer een persoonlijke kwestie en wordt niet langer gekoppeld aan het instituut kerk.
-De rijke landen in Europa zijn het minst bereid om te betalen voor een schoon milieu.
-Er is geen moreel verval waar te nemen. Europeanen wijzen massaal illegale activiteiten zoals belastingontduiking of zwartrijden af.
-Grieken, Bulgaren en Roemenen wijzen misbruik van sociale voorzieningen veel minder sterk af dan de gemiddelde Europeaan.
-Europeanen vinden democratie het beste politieke systeem, maar het vertrouwen in regeringen en parlementen is laag.
-Een meerderheid, zowel in Oost- als West, ziet een regering van experts wel zitten.
-Het vertrouwen in de EU is het hoogst in de landen die graag mee willen eten uit de Europese ruif, het laagst in de landen die dat moeten opbrengen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.