Discussie over hardheidsclausule harde knip

Studenten die door ziekte, zwangerschap, lichamelijke beperkingen, bijzondere familieomstandigheden, een topsportstatus of bestuursfuncties studievertraging hebben opgelopen, kunnen mogelijk toch aan hun master beginnen, zonder dat zij hun bachelor hebben afgerond. Deze groepen studenten staan specifiek genoemd in een hardheidsclausule rondom de harde knip die vrijdag door de Universiteitsraad is goedgekeurd.

Over de hardheidsclausule werd flink gediscussieerd. Zo wilde fractie SAM de zinsnede dat de bestuursbeurs die bestuursleden kregen, minimaal vier maanden moest bedragen, van tafel hebben. Met die bestuursbeurs wordt de zwaarte van de bestuursfunctie aangeduid.

Puck van Tilburg van fractie SAM: “De hoeveelheid bestuursmaanden die iemand krijgt, is in werkelijkheid niet altijd in evenwicht met de bestuursfunctie. De lengte van de bestuursbeurs  bepaalt dus niet of iemand onredelijk wordt getroffen. Wij zijn bang dat de faculteiten het –zoals het nu opgeschreven staat- zien als objectief criterium.”

Rector magnificus Philip Eijlander benadrukte dat het maar om een richtlijn ging en dat iedereen een beroep kon doen op de hardheidsclausule, ook studenten die niet genoemd werden bij de uitzonderingen. “Ik wil die 4 maanden echt laten staan. Je wilt een bepaalde maatstaf hebben voor de werkdruk van studenten om te bepalen of het realistisch is dat voor hen een uitzondering wordt gemaakt. Als de fracties een andere methode hebben om de werkdruk vast te stellen, sta ik daarvoor open. Maar ik wil niet aan dat iedere student die ook maar een maand een bestuursfunctie vervult, direct een uitzonderingsgeval wordt. Als CvB hebben we de grenzen al opgezicht en geprobeerd met de studenten mee te denken. Buitenlandstudenten die een tentamen gemist heben, krijgen bijvoorbeeld al een extra tentamen. We verkennen we de grenzen van datgene wat wettelijk mogelijk is, maar als we onze richtlijn te ruim opstellen, hebben we een probleem met de overheid. ”

Fractie Front verweet de universiteit een slechte communicatie rondom de harde knip. “De communicatie is achtergebleven bij die van andere universiteiten. Studenten zijn erg laat geïnformeerd. Dat is met name nadelig voor studenten die besloten hebben voor een periode naar het buitenland te gaan en al een application hebben ingediend. Een extra tentamenskans is voor een deel van die groep geen oplossing, omdat ze het gehele vak niet gevolgd hebben. Met die groep moet specifiek rekening gehouden worden in de hardheidsclausule”

Eijlander: “Het wetsvoorstel is in 2007 ingediend. We hebben bewust gekozen niet voorop te lopen. De kans bestaat nog steeds dat de universiteit een jaar uitstel krijgt. In december komt iemand van de inspectie langs om ons uitstelverzoek te beoordelen. Wat die groep studenten betreft, ik wil graag weten om hoeveel studenten het exact gaat. Ik voel er niets voor om het voor een kleine groep te formaliseren, we kunnen beter van geval tot geval beoordelen of uitsluiting van de harde knip mogelijk is.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.