Enquête: minor in buitenland levert vertraging op
Studentenfractie Stimulus hield een enquête onder studenten van Social Sciences (TSB) om erachter te komen hoe zij denken over het minorsysteem, stages en studeren in het buitenland. De belangrijkste conclusie: de helft van de studenten is van mening dat naar het buitenland gaan studievertraging oplevert.
Veel studenten van TSB zijn niet tevreden met het huidige minorsysteem, blijkt uit de Stimulus enquête waaraan zo’n kleine 200 bachelor- en pre-masterstudenten meededen. Op de vraag of er tevreden over waren antwoordde een aanzienlijk deel (35-40%) van de studenten bij de studies personeelswetenschappen, organisatiewetenschappen en sociologie met ‘nee’. De grootste ontevredenheid zit ‘m in specialisatievakken volgen aan een buitenlandse universiteit. De helft van de studenten vreest een studievertraging op te lopen als ze dat doen. De studenten die in het buitenland hun minor deden waren echter redelijk tevreden (79%), ook al lopen ze door hun buitenlandervaring studievertraging op (80%).
Bij alle studies behalve organisatiewetenschappen, is meer dan de helft van de studenten van mening dat naar het buitenland gaan studievertraging oplevert. Bij sociologie ligt dat aantal nog hoger (70%). Voor 20% is dat een reden om niet naar het buitenland te gaan voor een minor programma. Een kwart van de ondervraagden heeft nooit overwogen om zijn of haar specialisatie aan een buitenlandse universiteit te volgen.
De TSB-studenten zien een stage helemaal zitten. 80-90% geeft aan graag een stage te willen volgen. Maar het blijkt dat een derde, en 57% van de sociologiestudenten, niet op de hoogte is van de mogelijkheden. Als ze eraan dachten op stage te gaan, gaven de meeste studenten er de voorkeur aan om dat in het derde studiejaar te doen (45%). Verder streepten studenten graag een minnorvak weg tegen een stage (58%) en sommigen wilden zelfs de gehele minor opvullen met een stage (42%).