UvT-bibliotheek gaat werken in de cloud

De bibliotheek van de Universiteit van Tilburg gaat in de zomer van 2012 van start met een geheel nieuw managementsysteem. Een systeem dat met één enkele zoekbox de literatuur in alle eigen catalogi en die van 70.000 andere universiteiten wereldwijd ontsluit. De UvT gaat als eerste universiteit van Europa hiermee werken.

“Het oude bibliotheek systeem uit de jaren 80 begon te knellen”, vertelt directeur Marc van den Berg.  “En tegelijkertijd speelt dan de ambitie om net als Google alle publicaties te ontsluiten en  moderne, geintegreerde dingen te doen met bibliotheeksoftware. Toen rees de vraag of het ontwikkelen, onderhoud en beheer daarvan nog wel de taak is van een universiteitsbibliotheek.”

De oplossing werd gevonden in cloud computing. Volgend jaar zomer staan de gegevens van alle bibliotheekbestanden op computers van een datacentrum ergens in de wereld. De universiteitsbibliotheek gaat meeliften op de Web-scale Management Services (WMS) van het Ohio College Library Center (OCLC), een non-profit samenwerkingsverband waarbij ruim 70.000 bibliotheken uit 170 landen zijn aangesloten.

Behalve dat het technische beheerskosten gaat wegstrepen, kent Van den Berg nog wel wat voordelen aan het nieuwe systeem. “Het is een vorm van outsourcing waarmee alles kan”, ligt hij toe. “Nu moeten we bijvoorbeeld zoeken naar boekverkopers, hen bellen en met hen onderhandelen. Straks bereiken we alle aanbieders van boeken over de meest uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen via het nieuwe systeem en gaan bestellingen geheel elektronisch.”

Niet alleen het technische management gedeelte van het bibliotheeksysteem gaat moderniseren. De universiteitsbieb stapt na de zomer ook over  van het door de TiU en TU Delft ontwikkelde zoeksysteem Get it! naar  WorldCat Local. Met deze functie doorzoekt de bezoeker straks met één druk op de knop alle UvT-bestanden en straks ook de catalogi van alle bij OCLC aangesloten internationale bibliotheken. Daarnaast biedt WorldCat ook een goede aansluiting met onder meer Google, Google Scholar en Google Books.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.