Europese CFO’s bang voor recessie

Financiële directeuren op het Amerikaanse continent laten voorzichtig weer een positief geluid horen over de economie. In Europa blijft de angst voor een recessie aanhouden. Het Europese sentiment zakt voor het vierde kwartaal op rij.

Dat blijkt uit de  CFO Survey, uitgevoerd door de UvT en Duke University.

Het optimisme over de economie is in Amerika sterk toegenomen Na het zeer negatieve sentiment van het vorig kwartaal, waarin bijna 65 procent van de ondervraagde CFO’s  aangaf minder optimistisch te zijn, lijken de eerste voorzichtige stappen richting verbetering te zijn ingezet. Hoewel de gemiddelde winstverwachting van 7.7 procent voor de komende twaalf maanden ver beneden het peil van een jaar geleden (19.8 procent) blijft hangen, zijn de financieel directeuren in de Amerikaanse markt weer een stuk positiever over de verwachte groei in investeringen en uitgaven voor technologie en Research & Development (R&D). Ook de werkgelegenheid zal gedurende de komende twaalf maanden naar verwachting enigszins verbeteren.

“Het is echter nog te vroeg om te juichen. Ondanks de gunstige signalen is er volgens de Amerikaanse bestuurders toch nog een kans van 31 procent op een recessie in de Amerikaanse markt binnen nu en een half jaar. In tegenstelling tot veel van hun Europese collega’s bereiden de Amerikaanse CFO’s zich niet of nauwelijks voor op een dergelijk scenario. Bijna de helft geeft aan niet op een noodplan terug te kunnen vallen wanneer een recessie zich daadwerkelijk aandient,” zegt Kees Koedijk, professor in financieel management en oprichter van de Europese branch van het globale CFO Survey.

Europa op de rand van een recessie
Ruim 60 procent van de bestuurders in Europa zien een recessie op zich af komen. Dat zij zich daarom beter voorbereiden dan hun Amerikaanse collega’s is niet verwonderlijk. Het sentiment is voor het vierde kwartaal op een rij sterk gedaald. Ruim 65 procent zegt nu minder optimistisch te zijn over de economie van het eigen land. Dit negatieve vooruitzicht over de economie wordt nog eens versterkt door de zeer matige groeiverwachtingen voor investeringen, uitgaven voor technologie, R&D en marketing en de werkgelegenheid.

De Europese bestuurders schatten de kans op een recessie binnen nu en zes maanden op bijna 50 procent. De crisis laat dan ook weinig bedrijven ongemoeid, ruim 90 procent ondervindt de negatieve effecten ervan. Meer dan 60 procent van de Europese financieel directeuren geeft aan dat de omstandigheden binnen de eigen sector is verslechterd over de laatste twaalf maanden. Dit vertaalt zich niet alleen naar een directe afname in de vraag naar producten (40 procent van de bedrijven zag deze vraag afnemen in het afgelopen jaar) maar ook naar de mogelijkheden om geld te lenen en de toegang tot de kredietmarkt. Maar liefst de helft van de Europese CFO’s zegt een verslechtering waar te nemen in de mogelijkheden om geld te lenen.

Een recessie zou grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. De financieel directeuren in Europa geven namelijk aan dat zij gemiddeld hun werknemersbestand met ruim 12 procent zouden moeten terugschroeven. Daarbij komt nog eens dat ruim de helft van de CFO’s geen mogelijkheden ziet om dit te ondervangen met kasreserves. Investeringen en uitgaven zullen in het geval van een recessie gemiddeld met ruim 25 procent worden gekort.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.