‘Persoonsgebonden budget Europese studenten nodig’

De Nederlandse belastingbetaler betaalt voor het onderwijs van buitenlandse studenten. Daar moet een einde aan komen. Elke Europese student zou daarom moeten beschikken over een persoonsgebonden budget. Dat betogen Henriëtte Maassen van den Brink, hoogleraar economie in Amsterdam/Maastricht en Wim Groot, hoogleraar economie aan de Universiteit Maastricht in een opinieartikel in de Volkskrant.

“De belangstelling van buitenlandse studenten voor een studie in Nederland neemt toe. Sinds de regering-Cameron het collegegeld heeft verhoogd naar 9.000 pond neemt de belangstelling van Britse studenten toe. Het aantal buitenlandse studenten dat hier komt studeren, is ongeveer twee keer zo groot als het aantal Nederlandse studenten dat naar het buitenland gaat. De Engelse en Duitse overheden profiteren ook van deze studentenmigratie. Duitse en Engelse jongeren krijgen een goede opleiding zonder dat het de Duitse en Engelse overheid één euro kost. Driekwart van de kosten van onderwijs van buitenlandse studenten komt voor rekening van de Nederlandse belastingbetaler. Per saldo subsidieert de Nederlandse overheid dus het hoger onderwijs in andere EU-landen.”

“De EU-spelregels veranderd moeten worden. EU-landen zouden elke student een persoonsgebonden opleidingsbudget kunnen meegeven. Uit het onderwijs-pgb zouden studenten het collegegeld kunnen betalen bij de universiteit van hun eigen keuze in binnen- en buitenland. Een onderwijs-pgb, dat kan worden besteed bij elke universiteit in Europa, zou een grote impuls geven aan de mobiliteit van studenten. Universiteiten zouden concurreren door met goed onderwijs studenten aan te trekken. Dit is goed voor de onderwijskwaliteit. Het maakt ook een einde aan de neiging tot freerider-gedrag van overheden waarbij jongeren op kosten van andere EU-landen worden opgeleid.”

Lees de hele opinie hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.