Geen financiële compensatie voor Duitse studenten
De Duitse parlementaire staatssecretaris voor Onderwijs heeft begrip voor het probleem van de stijgende aantallen Duitse studenten in Nederland, maar is niet van plan Nederland hiervoor financieel te compenseren.
Het aantal Duitse studenten in Nederland stijgt jaarlijks met 14 procent. Dat kost de Nederlandse belastingbetaler geld. Nederland wil daarom financiële compensatie van Duitsland. In een interview met EU-newsportal EurActiv zegt Helge Braun (CDU) dat Duitsland net als Nederland meer studenten uit andere landen krijgt dan het exporteert. Echter, redeneert hij, daarvoor compensaties willen, is ‘in strijd met de Duitse visie, en de Europese gedachte die zicht richt op de bevordering van de studentenmobiliteit’.
Braun laat in het interview ook weten dat de Duitse regering zeer sceptisch staat tegenover het ‘Erasmus voor iedereen’ programma. Hij refereert aan een een EU-voorstel voor een nieuw uitwisselingsprogramma voor studenten met een hoger budget zodat twee keer zoveel studenten kans maken op een EU-beurs. De Europese regeringsleiders zullen dit jaar een besluit moeten nemen over de komst van het programma.
Het moet alle huidige EU en internationale uitwisselingsprogramma’s vervangen en het eenvoudiger maken om een beurs aan te vragen. Voor het nieuwe programma is 19 biljoen euro gereserveerd.